Το καλάθι του Μαρτίου

“Κάθε πράγμα στο καιρό του” λένε… και πόσο δίκιο έχουν! Μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να μας επιτρέπει να αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά εκτός της εποχής τους, όμως είναι κοινό μυστικό πως στα καλύτερα τους είναι όταν καλλιεργούνται και συγκομίζονται στις φυσικές τους εποχές, τόσο διατροφικά, όσο και γευστικά.

Τι να βάλεις λοιπόν στο καλάθι σου αυτό το μήνα;

🍋 Φρούτα. Έχουν την τιμητική τους τα εσπεριδοειδή. Τα πολύ θρεπτικά γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, σαγκουίνια, μανταρίνια. Μπορείς να βρεις ζουμερά, αρωματικά λεμόνια, περγαμόντα, αβοκάντο. Τώρα κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρώτες #φράουλες.

🥕 Λαχανικά

🥕-Αν σου αρέσουν τα σπαράγγια, ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα τα απολαύσεις στο έπακρο. Τα μυρωδικά: μυρώνια, σέλινο, μάραθος, τον Μάρτιο αναδύουν την πιο έντονη μυρωδιά τους. Παντός είδους κηπευτικά: λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, ραδίκια, μπρόκολο για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και να συνοδεύσουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Επιλέγουμε βιολογικά, ιδίως στα λαχανικά που καταναλώνουμε τις ρίζες τους, αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα, όπως: καρότα, σελινόριζες, παντζάρια, πράσα, φινόκιο και χλωρά κρεμμυδάκια. Δεν ξεχνάμε και τα ραπανάκια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μια νόστιμη προσθήκη στη σαλάτα μας.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι είναι “εποχιακό”, δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μάθετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι οι 3 από τις 5 σας αισθήσεις. 

Διαβάστε στην ετικέτα την περιοχή προέλευσης. Δώστε προσοχή στον τρόπο που τείνουν οι τιμές. π.χ. τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πιο ακριβά στο τέλος του φθινοπώρου.  Ή ότι τα φρούτα και λαχανικά εποχής, τοποθετούνται σε πιο εμφανή σημεία σε σχέση με αυτά που είναι εκτός εποχής; 

Ωστόσο, ακόμα και τα μάτια σας καμιά φορά μπορεί να σας εξαπατήσουν. Δώστε βάση στην αφή σας. Αποφύγετε τρόφιμα που διατηρούνται σε κερί για να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους. Επιλέξτε τα πιο ζουμερά και χυμώδη!

Τέλος, αφήστε την όσφρηση σας να διαλέξει το πιο ευωδιαστό και μυρωδάτο φρούτο και λαχανικό. 
🐠 Ψάρια 🐠Τα ψάρια, ως βασικό τρόφιμο σε μία ισορροπημένη διατροφή, όπως και τα οπωροκηπευτικά, πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη εποχή, ώστε να προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία.Το Μάρτιο είναι η εποχή όπου στο πάγκο του ψαρά μπορείς να βρείς ολόφρεσκα: Συναγρίδες, σφυρίδες, γαύρους, λυθρίνια, τσιπούρες, σαργούς, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδες, σπάρους, μαίνουλες, στήρες, ροφούς, χέλια. Η γνώση της εποχικότητας των ψαριών δεν είναι μόνο θέμα διατροφικό, αν και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι και θέμα περιβαλλοντικό, υψίστης σημασίας.

Η θεσμοθέτηση της εποχικότητας έχει στόχο την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών ώστε να υπάρχει ανανέωση του πληθυσμού τους. Για παράδειγμα, ενώ απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενα εργαλεία το καλοκαίρι, επειδή τα περισσότερα είδη ψαριών στη Μεσόγειο αναπαράγονται τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αλιευτικά παραβαίνουν τους κανονισμούς και «αδειάζουν» τους βυθούς των θαλασσών μας. Ένα τεράστιο πρόβλημα! Κι όμως εμείς οι καταναλωτές έχουμε ρόλο στην αντιμετώπισή του με την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, δηλαδή την επιλογή ψαριών και οστράκων που έχουν αλιευθεί τη σωστή περίοδο, με σωστά αλιευτικά εργαλεία, τα οποία σέβονται και προστατεύουν τη θαλάσσια ζωή.