Οι ήρωες του καρκίνου

Η ασθένεια δεν μας καθορίζει. Η δύναμη και το κουράγιο όμως ναι.
Κάθε ημέρα είναι ένα θαύμα ζωής. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που παλεύουν για αυτό το θαύμα και πολλές φορές αγνοούμε πως μία ασθένεια επηρεάζει τη ζωή τους. Τα συναισθήματα τους, τους φόβους τους, τις αγωνίες τους, την ποιότητα της καθημερινότητας τους.
Η πραγματικότητα είναι:
 
Ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ακόμη και αν επιβιώσεις από την μάχη με τον καρκίνο, δεν είσαι πλέον αυτός που ήσουν πριν. Δεν διανοούνται πως η χημειοθεραπεία μπορεί να έχει καταστροφική επιρροή στις γνωστικές σου λειτουργίες, στην ψυχολογία σου και την προσωπικότητά σου.
 
Κανείς δεν θέλει να ακούει ιστορίες φρίκης από περιπτώσεις καρκίνου του φιλικού ή του κοινωνικού περιβάλλοντος σου.
 
Δεν είναι μόνο ροζ κορδέλες και συμμετοχή σε διοργανώσεις ευαισθητοποίησης. Ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να κρατούν τον αγώνα τους προσωπικό και ιδιωτικό.
 
Το να δείχνεις «δυνατός» όλη την ώρα είναι εξαιρετικά εξαντλητικό, δύσκολο και ψυχοφθόρο.
 
Μην εκφράζεις απόψεις και υποθέσεις για το λόγο που προσβλήθηκε κάποιος από καρκίνο. Δεν μπορείς να νιώσεις και να καταλάβεις αυτό που δεν συμβαίνει σε εσένα. Η ασθένεια μπορεί να συμβεί σε όλους μας σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς να προϋπάρχουν οι προφανείς λόγοι.
 
Ο φόβος ότι θα επιστρέψει ο καρκίνος δεν φεύγει ποτέ.
 
Τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ασθένεια του καρκίνου δίνουν τη δική τους μάχη και ζουν το δικό τους μαρτύριο. Νιώθουν αβοήθητα, φοβισμένα, ηττημένα ακριβώς όπως και ο αγαπημένος τους άνθρωπος.
 
Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα στήριγμα στις δύσκολες ώρες της ασθένειας.
Ας σταθούμε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς να κρίνουμε τις αποφάσεις τους, τις πράξεις τους, την έκφραση των συναισθημάτων τους.
Απλά να είμαστε εκεί μαζί τους, κοντά τους για να τους μεταγγίσουμε ελπίδα, αγάπη και δύναμη. Μόνο έτσι θα ξεκλειδωθούν τα ανυποψίαστα αποθέματα δύναμης που αναδύονται σε κάθε άνθρωπο όταν η ζωή φέρνει τις δύσκολες δοκιμασίες. Εκείνες που το να είσαι δυνατός δεν είναι επιλογή… είναι μονόδρομος.