Η ημέρα της πεταλούδας

Στην μυθολογία ονομάστηκε «ψυχή» γιατί σχετιζόταν με τις ψυχές των νεκρών αλλά και μία θνητή, την Ψυχή, που ο Δίας απελευθέρωσε από τον θάνατο. Στην ρωμαϊκή περίοδο την ταύτιζαν με τη γονιμότητα και την άνοιξη ενώ στους λαούς της Άπω Ανατολής επιβιώνουν μέχρι σήμερα μύθοι για τον ανεκπλήρωτο έρωτα που τελικά σφραγίζεται με τη μεταμόρφωση των ερωτευμένων σε πολύχρωμα και χαριτωμένα αέρινα πλάσματα. Ο λόγος: για τη γνωστή μας πεταλούδα.

Με τον ερχομό της άνοιξης γίνεται το σύμβολο της αναγέννησης της φύσης, της ομορφιάς και της γονιμότητας της γης. Η μεταξωτή φύση της ασκεί από τους αρχαίους ακόμη χρόνους μία παράξενη γοητεία, ίσως γιατί η μεταμόρφωση της μικρής άσχημης κάμπιας που ζει για καιρό φυλακισμένη στο κουκούλι της, σε πολύχρωμη οπτασία της άνοιξης, προκαλεί μέχρι και σήμερα τον θαυμασμό. Η γνωστή στα μικρά παιδιά Mariposa αποτελούσε για τους Μεξικάνους σύμβολο ευδαιμονίας και πολλοί ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι φιλοξενεί το πνεύμα των προγόνων τους, δοξασία που υποστηρίζουν και οι Ιρλανδοί για τις παιδικές ψυχές αλλά και οι απανταχού παραδόσεις των Χριστιανών που εξακολουθούν να την ταυτίζουν με την καθαρή ψυχή. Οι Αζτέκοι απέδιδαν τιμές στο πρόσωπο θεοτήτων που πίστευαν ότι εισέρχονται στον κόσμο σαν χρυσαλλίδες για να καταλήξουν πεταλούδες, ενώ οι Ινδιάνοι αποφεύγουν να τις σκοτώνουν γιατί οι παραδόσεις τους ορίζουν πως αν καταφέρουν να τις πιάσουν χωρίς να τις βλάψουν και τους ψιθυρίσουν μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί. Πολλές φυλές ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να κεντούν πεταλούδες σε παιδικά ρούχα για να βοηθήσουν τα μικρά τους να κοιμηθούν καλύτερα και βασίζουν τις προγνώσεις του καιρού στο χρώμα των φτερών τους. Οι Βουδιστές αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερο σεβασμό αυτά τα όμορφα πλάσματα, γιατί σύμφωνα με ένα μύθο τους είχε αποτείνει κήρυγμα ο ίδιος ο Βούδας. Στην Ιαπωνία και τη Κίνα τις ταυτίζουν με την αγάπη και τη οικογενειακή ευτυχία ενώ το χρώμα της πρώτης πεταλούδας που κάποιος θα αντικρύσει, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους σηματοδοτεί και την πορεία ολόκληρης της χρονιάς.

Σήμερα οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 20.000 είδη πεταλούδων στον κόσμο, από τις πανέμορφες με τα μοναδικά σε χρώματα φτερά τους μέχρι τις σκουρόχρωμες νυχτοπεταλούδες που μαγνητισμένες από το φως δεν διστάζουν να πλησιάσουν τόσο ώστε να αποδειχθεί μοιραίο για αυτές.

Όποια και αν είναι όμως τα πιστεύω του καθενός, η ταύτιση τους με τη μεταμόρφωση των κρύων και μουντών χειμωνιάτικων ημερών στις ηλιόλουστες και γεμάτες χρώμα μέρες της άνοιξης, δίνει το έναυσμα για ανάμεικτα θετικά συναισθήματα. Πάντα στη θέα μιας πεταλούδας θα μας κατακλύζει ένα συναίσθημα θαυμασμού, παρηγοριάς και ελπίδας για το αύριο που αναμένουμε να είναι πιο λαμπερό και πολύχρωμο. Ακριβώς όπως τα διάφανα, αέρινα φτερά της..

Photo Credit to: Tim Hearn