Συναισθηματικός δότης οργάνων

Δωρεά οργάνων

Η δωρεά οργάνων είναι η υπέρτατη αλτρουιστική πράξη, η μέγιστη έκφραση ανθρωπισμού και παράλληλα η απόλυτη έκφραση αγάπης για την ζωή. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η δωρεά οργάνων γίνεται από δότες που είναι πρωτίστως οι συγγενείς πρώτου βαθμού ή ένας άγνωστος δωρητής που η συμβατότητα του οργάνου του, μετά την απώλεια της ζωής του, συναντά την σωτηρία του ανθρώπου που αναμένει για χρόνια το πολύτιμο δώρο της ζωής. Την μεγαλειώδη όμως πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης της δωρεάς οργάνου την καθορίζει ο συναισθηματικός δότης. Συναισθηματικός δότης είναι ο άνθρωπος που χαρίζει στον αγαπημένο του φίλο το όργανο μεταμόσχευσης της σωτηρίας του. Ναι, η φιλία σώζει ζωές!

Συναισθηματικός δότης

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τον όρο, συναισθηματικός δότης. Ίσως γιατί ίσως γιατί απουσιάζει η ενημέρωση μας και συνεπώς η ευαισθητοποίηση μας για το φλέγον ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας ασθενής μπορεί να ανέβει στη λίστα προτεραιότητας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αρκεί πρόσωπο από το κοντινό του περιβάλλον να προσφέρει ένα όργανό του για άλλον δότη. Αυτό συμβαίνει γιατί σπάνια ένα μόσχευμα, που θα δωρίσει κάποιος, αποδεικνύεται συμβατό στον ασθενή για τον οποίο προορίζεται. Προσφέροντας, δηλαδή ο συναισθηματικός δότης ένα όργανο, ανοίγει αυτόματα ο δρόμος για να βρεθεί άμεσα το μόσχευμα που θα κριθεί κατάλληλο για τον αγαπημένο του φίλο. Έτσι, η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει πως ο θεσμός του συναισθηματικού δότη είναι μία λύση για να αυξήσουμε, όπως λένε, την δεξαμενή των δοτών, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Φυσικά, κάθε περίπτωση βάσει νόμου ελέγχεται διεξοδικά μέσω συνεντεύξεων, ώστε να αποδειχθεί αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη σχέση που υποστηρίζουν και δεν υποκρύπτεται κάτι άλλον πλην της διάθεσης προσφοράς που τους διέπει.

Τα στοιχεία του συναισθηματικού δότη

Αν αναλογιστούμε την έννοια του συναισθηματικού δωρητή οργάνου σίγουρα θα την ταυτίσουμε με έναν άνθρωπο που έχει στην καρδιά του ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης και μεγάλο ψυχικό σθένος. Μια γενναιοδωρία που εκκινεί από ανιδιοτέλεια, από συναισθηματική αφοσίωση και οδηγεί στην υπέρτατη θυσία προς τον φίλο συνάνθρωπο.

Στην εποχή της αποξένωσης που διάγουμε είναι μάλλον σπάνιο να συναντήσουμε την έκφραση αυτή της δυνατής φιλίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε την ιδέα της δωρεάς οργάνων ως μια ουσιαστική στροφή ανθρώπινης αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και μεγαλοψυχίας προς όλους τους ανθρώπους που αναμένουν το όργανο δώρο της ζωής τους!