Διατροφή και νεφρά

Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Bοηθούν στον μεταβολισμό, ρυθμίζουν τον όγκο και την πίεση του αίματος, δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια, διατηρούν τα οστά ισχυρά και απαλλάσσουν τον οργανισμό από όλα τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο σώμα μας. 

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει τα νεφρά μας. Πέτρες, κύστες, φλεγμονές, μολύνσεις, όγκοι και ανεπάρκεια της νεφρικής λειτουργίας. Η ασθένεια των νεφρών αναφέρεται συχνά ως «σιωπηρή ασθένεια» γιατί όταν δίνει συμπτώματα είναι δύσκολο να αναστραφεί η βλάβη. Η διατροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νεφρών μας. 

Ας δούμε τι πρέπει να επιλέγουμε για να υποστηρίζουμε την υγεία των νεφρών μας:
💚 Νερό, νερό, νερό . Η αποτοξίνωση των νεφρών επιτυγχάνεται με το νερό. Πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό. Η αντικατάστασή του με υγρά όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και τα αεριούχα ποτά δεν θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέγετε πράσινο τσάι ή φυσικό χυμό φρούτων για να βοηθήσετε τα νεφρά σας στη λειτουργία τους. 

💚 Λιπαρά ψάρια. Ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά. Τα Ω3 είναι ευεργετικά γιατί μειώνουν τα λιπίδια και τα τριγλυκερίδια στο αίμα και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή αιτία για την εμφάνιση προβλημάτων στα νεφρά μας. 

💚 Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες έχουν ομοιότητα με τις απλές πατάτες αλλά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ισορροπία στην έκλυση ινσουλίνης και αποτρέπουν την εμφάνιση σακχάρου που αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο για την πρόκληση νεφρικής βλάβης. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως δε Κάλιο που μειώνει την παρουσία υψηλών τιμών Νατρίου στο σώμα και τη δυσμενή επίδραση του στα νεφρά.


💚Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, λαχανίδες γεμάτα προστατευτικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

 
💚 Πολλά φρούτα. Το κάλιο βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και βρίσκεται μαζί με άλλα θρεπτικά στοιχεία στα φρούτα. Οι φράουλες και τα βατόμουρα έχουν την πιο προστατευτική δράση μαζί με τα μήλα που λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε πηκτίνη μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης που θέτει σε κίνδυνο τα νεφρά μας. 


Ποιες τροφές όμως πρέπει να αποφεύγουμε:


⚠️ Όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε φώσφορο

⚠️Τα υψηλά ποσοστά φωσφόρου στο αίμα οδηγούν σε νεφρική ανεπάρκεια. Οι τροφές που περιέχουν πολύ φώσφορο είναι: το κρέας, τα γαλακτοκομικά. οι ξηροί καρποί, τα σιτηρά και τα δημητριακά, τα ψάρια.

Ειδικά το κόκκινο κρέας κρύβει πολλούς κινδύνους για τα νεφρά μας γιατί περιέχει πολλές πρωτεΐνες που ο μεταβολισμός τους και η αποβολή τους από το σώμα επιβαρύνει το έργο του ήπατος και των νεφρών μας. Το συκώτι και τα νεφρά μας έχουν μία άρρηκτη σχέση αγάπης μεταξύ τους. Μία καλή ηπατική λειτουργία αποτελεί και τη βάση της υγιούς νεφρικής λειτουργίας. Τα ηπατικά προβλήματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε βλάβη των νεφρών μας. Από την άλλη μία νεφρική δυσλειτουργία θα επηρεάσει δυσμενώς και το συκώτι μας που αποτελεί το σημαντικότερο εργοστάσιο των μεταβολικών διεργασιών του σώματος μας. 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή και να ζήσετε μια μακρύτερη και υγιεινή ζωή.