Η αλήθεια πίσω από το νόστιμο μεζέ του γόνου στις ταβέρνες

Ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα. Ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι. Με το βλέμμα στο απέραντο μπλε, συνοδεία την ορχήστρα των τζιτζικιών που φιλοξενεί το πεύκο που στην σκιά του ξαπόστασες, ουζάκι με πάγο ή παγωμένη μπύρα και θαλασσινοί μεζέδες. Αυτούς που με περηφάνεια, αναγέλλει ο σερβιτόρος για να σε παρασύρει στο χορό των γεύσεων. Γόνος καλαμάρι, γόνος γαριδάκι, γόνος αθερίνα, γόνος μαριδάκι.

Αναλογιζόμαστε όμως ποτέ ότι γόνος σημαίνει πλάσματα σε βρεφική ηλικία; Αυτά που όταν αλιεύονται, δημιουργείται μείωση του πληθυσμού τους και κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα στις θάλασσες και τους ωκεανούς; Πολλά από τα θαλασσινά που καταναλώνουμε δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν φτάσει στο πιάτο μας.Η αλιεία και η εμπορία τους απαγορεύεται, καθώς έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στον πληθυσμό τους που μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται. Εξάλλου, η υπεραλίευση σε συνδυασμό με τη ρύπανση, αποτελεί τη βασικότερη απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ανανέωση του πληθυσμού των ψαριών, η E.E. θέσπισε μέτρα προστασίας του γόνου, των ψαριών δηλαδή που δεν έχουν φθάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής, ορίζοντας ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα εμπορεύσιμα είδη, ένας κανονισμός με τον οποίο έχει εναρμονιστεί και η χώρα μας. Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σχετικά με αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για κάθε είδος το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος είναι διαφορετικό.  Η WWF μάλιστα έχει δημιουργήσει το  fish guide, μια εφαρμογή που καθοδηγεί σχετικά με τα ελάχιστα μεγέθη, στα οποία είναι επιτρεπτό να καταναλωθούν κάποια ψάρια, καθώς και για την εποχή αναπαραγωγής τους. Η Greenpeace από την πλευρά της έχει ανακινήσει το ζήτημα της υπεραλίευσης των γόνων και έχει προβεί σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ελέγχου στις ιχθυόσκαλες αλλά και σε κάθε τμήμα της αγοράς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στην χώρα μας και σε ολόκληρη την Μεσόγειο, ένα από τα οποία είναι ο καθορισμός και η πλήρης προστασία των περιοχών αναπαραγωγής των εμπορικών ψαριών. 

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε ψάρι ή θαλασσινά ή θα παραγγειλούμε στο αγαπημένο μας ταβερνάκι, ας έχουμε στον νου μας ότι ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρός, καθώς πολλά είδη κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Ας επιλέξουμε τα μεγαλύτερα μεγέθη ψαριών για την υγιεινή διατροφή μας και ας δώσουμε την ευκαιρία στα μικρά ψαράκια και τα θαλασσινά να πολλαπλασιαστούν, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των μοναδικών στον κόσμο θαλασσών μας.