Δάκρυα! Διαφέρουν μεταξύ τους;

Άλλοτε είναι μια αντανακλαστική κίνηση του ματιού και άλλοτε μια αυθόρμητη μορφή έκφρασης, η δική μας ιδιόμορφη γλώσσα που σφραγίζει το συναίσθημα της στιγμής, το θυμό, την απογοήτευση, την απώλεια αλλά και τη χαρά, την περηφάνια, την κατάκτηση.

Διαφέρουν άραγε τα δάκρυά μας ανάλογα με αυτά που νιώθουμε; Η απάντηση των επιστημόνων είναι καταφατική: όντως τα δάκρυά μας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που τα προκαλεί. Τόσο σε ποσότητα και όσο και σε σύσταση.Τα δάκρυα που λιπαίνουν το μάτι μας είναι διαρκή και ελάχιστα και αποτελούν το φυσικό μηχανισμό του σώματος για να απαλλάσσεται από τοξικές ουσίες. Αυτά που τρέχουν καθώς καθαρίζουμε κρεμμύδια σηματοδοτούν μια αντανακλαστική αντίδραση του οφθαλμού που αίτιο της είναι απλά ο ερεθισμός. Εκείνα όμως που προκαλούνται από την ψυχική μας κατάσταση έχουν διαφορετική σύσταση και ταυτότητα όπως ακριβώς τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.

Είμαστε τα μόνα πλάσματα στον πλανήτη που τα δάκρυά τους μπορεί να κουβαλούν συναίσθημα. Για χρόνια τα θεωρούσαμε σημάδι αδυναμίας. Σήμερα όμως η επιστήμη έρχεται να απενοχοποιήσει το κλάμα, αναλύοντας τους μηχανισμούς που βοηθούν το σώμα μας να αποβάλλει το στρες και να ηρεμήσει. Τα συναισθηματικά μας δάκρυα όπως εξηγούν οι μελετητές, έχουν περισσότερες πρωτεϊνικές ορμόνες και ένα φυσικό παυσίπονο, την ευ-εγκεφαλίνη, που συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας. Οι ερευνητές εξηγούν με επιστημονικά πλέον δεδομένα και το γιατί οι γυναίκες κλαίνε 4 φορές περισσότερο από τους άνδρες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της προλακτίνης, μιας ορμόνης που παρουσιάζεται στο αίμα και στα δάκρυα των γυναικών, αλλά και στην ίδια την δομή των δακρυϊκών αδένων που κάνει τις γυναίκες να κλαίνε πιο εύκολα.

Τα συναισθηματικά μας δάκρυα φέρουν την δική μας ψυχική και μοναδική ταυτότητα και σύσταση όπως διαπίστωσε και η Rose-Lynn Fisher που εξέτασε 100 διαφορετικά δάκρυα κάτω από το μικροσκόπιο. «Κάθε μικρή σταγόνα που φεύγει από το μάτι μας φέρει επάνω της ένα μικρόκοσμο της ανθρώπινης εμπειρίας» υποστηρίζει, όπως άλλωστε και τη μοναδικότητα της ύπαρξης μας.