Στρες και ανοσοποιητικό

Το στρες ως μια κατάσταση που προκύπτει από την αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας απαιτήσεις, είναι διαφορετικό από το άγχος που βιώνουμε, την ψυχική δηλαδή δυσφορία να τις διαχειριστούμε. Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως το στρες μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας φθείρει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως βλάπτει τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές σε ολόκληρο το ενδοκρινολογικό μας σύστημα. Το πεπτικό μας σύστημα βάλλεται εξίσου, και οι διαταραχές ύπνου κάνουν συχνά την εμφάνισή τους δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας. Αν και οι δυσμενείς του επιπτώσεις εμφανίζονται σταδιακά στον οργανισμό, γεγονός είναι ότι το στρες αφαιρεί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για τη διατήρηση της καλής υγείας μας. 

Τα συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β αντιμάχονται αυτό το φαινόμενο. Ειδικότερα,η παντεθίνη (Β5) τρέφει τα επινεφρίδια και τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των κυτταρικών βλαβών. 

Μια υγιεινή διατροφή, με ενισχυμένους πράσινους χυμούς ή σπιρουλίνα και χλωροφύλλη, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού που υποφέρει από οξέωση και φυσική εξάντληση και αυξάνουν την ζωτικότητα και τα ενεργειακά μας αποθέματα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, αλλά και οι ξηροί καρποί και το σπανάκι ή το μπρόκολο θεωρούνται αντι-στρεσογόνες. Η συστηματική ενυδάτωση και η ήπια άσκηση συμβάλλουν εξίσου στην απόσπαση κάθε αρνητικής σκέψης και στη μείωση της μελαγχολίας ή της υπερβολικής εγρήγορσης που μπορεί να υποπέσουμε όταν αγχωνόμαστε.

Ένα «όχι» σε κάθε τι που μας αγχώνει και νιώθουμε ότι μας καλεί να κάνουμε περισσότερα από ό,τι αντέχουμε, είναι μια καλή αρχή. Το άκουσμα ενός μουσικού κομματιού κλασικής ή ορχηστρικής μουσικής που θα μας ηρεμεί και το περπάτημα σαν μια μορφή διαλογισμού όπου θα εστιάζουμε στην αναπνοή και το βήμα μας, συστήνονται ως εξίσου καλές πρακτικές που βοηθούν στη διαχείρισή του.

Τέλος, το γέλιο και το χιούμορ είναι μια γνωστή τεχνική που μπορεί να δράσει αγχολυτικά ανά πάσα στιγμή, χαρίζοντας στον οργανισμό μας ευφορία, χαλάρωση και συναισθηματική ευεξία.Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να καταφέρουμε να εντοπίσουμε ποιοι παράγοντες είναι στρεσογόνοι στη ζωή μας, να τους ιεραρχήσουμε και να τους θέσουμε όρια.

Το στρες είναι μια αρνητική κατάσταση που ο ανθρώπινος νους έχει τη δύναμη να την προσαρμόζει στα μέτρα του και να αλλάζει την οπτική της. Γιατί ο στόχος μας δεν είναι να σβήσουμε ως δια μαγείας κάθε δυσκολία της ζωής, αλλά να παλέψουμε για να την αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και λογική, να αποδεχτούμε οτιδήποτε δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να διδαχτούμε από αυτή για να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε.

Photo credit to: Marlee Fuller-Morris