Το θεραπευτικό μηλόξυδο

Γνωστό από την αρχαιότητα για τη φαρμακευτική του δράση αλλά και την γεύση που δίνει στα φαγητά και τις σαλάτες, το μηλόξυδο είναι ένας μικρός θησαυρός, ειδικά αυτό που προέρχεται από βιολογικά μήλα. 

➡️Παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για τη γρίπη, τα κονδυλώματα, την πιτυρίδα και τα ηλιακά εγκαύματα.Έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

➡️Ανακουφίζει την πέψη λόγω της πηκτίνης που περιέχει, ένα πρεβιοτικό που επιβραδύνει την απορρόφησης της γλυκόζης και το όξινο pΗ του μας απαλλάσσει από τα φουσκώματα, την καούρα και τις δυσπεψίες. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωσή του καταπολεμά τον μύκητα Candida, βελτιώνει την εντερική χλωρίδα, ενώ προτείνεται από πολλούς διαιτολόγους γιατί έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της όρεξης. 

➡️ Αραιωμένο με νερό είναι ένας ισχυρός εχθρός για τις ψείρες. Επιπλέον προσφέρει εξαιρετική λάμψη στα μαλλιά και είναι ισχυρό φυσικό αποσμητικό.

➡️ Τονώνει την επιδερμίδα βοηθώντας τους πόρους να μη φράζουν, αποτοξινώνει το δέρμα και αναχαιτίζει την εξέλιξη του έρπητα ζωστήρα.Το παγωμένο μηλόξυδο ανακουφίζει τα εγκαύματα μετά από παρατεταμένη ηλιοθεραπεία. Σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα, αράχνες και τσούχτρες, αναμεμειγμένο με 1-2 σταγόνες ελαίου λεβάντας, καταπραϋνει το δέρμα. 

➡️ Σαν στοματικό διάλυμα καταπολεμά την κακή αναπνοή και την ουλίτιδα, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή και αραίωμα με νερό για να μη βλάψει το σμάλτο των δοντιών. 

➡️Αναμεμειγμένο με νερό βοηθά την αποκατάσταση των μυών μετά την έντονη άσκηση, χάρη στο κάλιο και τα πολύτιμα ένζυμα του, ενώ αν το προσθέσετε σε νερό και το πιείτε με λίγο μέλι μπορεί να αποτρέψετε την εμφάνιση νυχτερινών κραμπών.  

➡️ Μερικές κουταλιές της σούπας σε 1-2 λίτρα νερού που βράζει, δημιουργούν ένα θαυματουργό διάλυμα για εισπνοές που θεραπεύουν τον πονοκέφαλο. 

➡️ Για το σπίτι είναι ένα πρώτης τάξης ατοξικό καθαριστικό με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, όταν αναμειχθεί σε μείγμα με ίση ποσότητα νερού, αφαιρεί άλατα από κατσαρόλες και ηλεκτρικές συσκευές, διατηρεί τα χρώματα των ρούχων όταν τα πλένουμε, αφαιρεί ταπετσαρίες από τους τοίχους και μυρωδιές από τα χαλιά και τις κουρτίνες. 

➡️ Η κατανάλωση του με μέλι, βοηθά στον πονόλαιμο, αλλά χρήζει προσοχής ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις γιατί αλληλεπιδρά με τις φαρμακευτικές αγωγές τους. 

Αφήστε λοιπόν στην άκρη το βαλσαμικό ξύδι και τα έτοιμα dressing και εμπιστευτείτε αυτό το μικρό θησαυρό που έχετε το ντουλάπι της κουζίνας σας. Είναι βέβαιο πως θα προσφέρετε ένα δώρο στην υγεία σας και σύντομα το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!