Μαγειρεύοντας για τα ζωάκια μας

Τα ζωάκια μας! Είναι χαριτωμένα, τα λατρεύουμε όταν μας κουνάνε την ουρά όλο χαρά, κυλιούνται μαζί μας στο πάτωμα αναζητώντας χαδάκια, μας δίνουν άφθονη αγάπη, αποτελούν και αυτά ένα μέλος της οικογένειας για το οποίο νοιαζόμαστε πολύ. Και σίγουρα όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με εκείνο το χαρακτηριστικό ικετευτικό βλέμμα την ώρα που μαγειρεύουμε, που καθόμαστε στο τραπέζι, που τσιμπολογούμε στην κουζίνα.

Πολλοί καταφεύγουμε στην ξηρά τροφή, αφενός γιατί είναι ισορροπημένη σε διατροφική αξία και αφετέρου γιατί μας γλιτώνει από τον κόπο της ετοιμασίας. Άλλοι πάλι δίνουμε μέρος του φαγητού της οικογένειας, θεωρώντας πως έτσι ευχαριστούμε περισσότερο τους τετράποδους φίλους μας και άλλοι ανοίγουμε συνταγές και διαδίκτυο για να μαγειρέψουμε την ιδανική λιχουδιά ή καταλήγουμε σε ένα συνδυασμό ξηράς και νωπής τροφής.Το βέβαιο είναι πως πρέπει να αποφεύγουμε φαγητά ακατάλληλα για το ευαίσθητο στομάχι του ζώου, λιπαρά και θερμιδικά φορτωμένα με απαγορευτικά συστατικά για την υγεία των τετραπόδων φίλων μας.  

Η αλήθεια είναι πως το μαγειρευτό φαγητό είναι πιο εύπεπτο και περιέχει πολλές φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία ο οργανισμός του ζώου μπορεί να επεξεργαστεί ευκολότερα, ενώ δεν έχει συντηρητικά που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ειδικά δε για ζώα που έχουν ανορεξία ή δυσκολία στο φαγητό, ένα μαγειρευτό γεύμα στοχευμένο στις προτιμήσεις τους, είναι ιδανικό. Επιπλέον, το μαγειρευτό φαγητό προσφέρει μια χορταστική οπτική λόγω της υγρασίας που έχει και το κάνει να φαίνεται διπλάσιο σε σχέση με την ξηρά τροφή. Είναι σημαντικό όμως να προσέχουμε τις αναλογίες μεταξύ ζωικών και φυτικών ουσιών και να δίνουμε το κρέας μαζί με το ζουμί του, ενώ τα λαχανικά αλεσμένα και τα φρούτα καθαρισμένα. Το δε ρύζι και τα μακαρόνια, πρέπει να βράζουν καλά και όλο το «πιάτο» να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προτού λοιπόν πιάσουμε τις κουτάλες για να ευχαριστήσουμε το τετράποδο μέλος της οικογένειάς μας, πρέπει να εξοπλιστούμε με την κατάλληλη γνώση για τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί η καλή πεπτική του υγεία. Οι διατροφικές ανάγκες κάθε ζώου ποικίλουν και το ίδιο και η κατάσταση της υγείας του, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την «μαγειρική» μας. Ο χρυσός κανόνας είναι μια διατροφή που βασίζεται κατά 70% σε ζωικές τροφές και ένα 30% σε λαχανικά και δημητριακά.Το κρέας ή το ψάρι το δίνουμε ανάλογα με την ηλικία του σκύλου εναλλάξ ώστε να εξασφαλίζουμε τις ανάγκες του σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και λιπαρά. Τα εντόσθια προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και θα πρέπει να μην ξεπερνούν το 5-10% του γεύματός του, ενώ τα κόκκαλα που του παρέχουν ασβέστιο, απαραίτητο για τη διατροφή και ανάπτυξή του, πρέπει να τα δίνουμε ωμά και όχι μαγειρεμένα γιατί θρυμματίζονται και υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσουν το λαιμό και το γαστρεντερικό του σύστημα. Τα γαλακτοκομικά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% του γεύματός του. Τα αυγά, που του αρέσουν και πολύ, είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών που μπορούν εύκολα να μεταβολίσει, αλλά θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα, ενώ οι υδατάνθρακες από το ρύζι και τα μακαρόνια μεταβολίζονται μεν εύκολα αλλά δεν είναι απαραίτητα στη διατροφή του. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή του με ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, φουντούκια, ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους. Για την δε κάλυψη του σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, το λάδι αλλά και συμπληρώματα όπως το ψύλλιο και η μαγιά μπύρας, το βοηθούν να ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Υπάρχουν όμως και μερικές «λιχουδιές» όπως η ντομάτα, το σταφύλι και η σοκολάτα, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον αγαπημένο μας φίλο, γιατί είναι τοξικές και δεν μεταβολίζονται εύκολα από το ευαίσθητο στομάχι του. Αποφεύγουμε επίσης να δώσουμε πατάτες, μελιτζάνες και πιπεριές και δεν του δίνουμε ποτέ ωμά αυγά, αβοκάντο, αμύγδαλα, καθώς και τα ωμά κρεατικά κυρίως το χοιρινό αλλά και το ωμό ψάρι (θυμηθείτε πως το σούσι προορίζεται για εσάς και όχι για το χαριτωμένο ζωάκι σας).  Τέλος, τα σκυλιά έχουν ανάγκη από μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος για την σωστή ανάπτυξη των οστών τους και επειδή τα κόκκαλα και τα γαλακτοκομικά όπως προαναφέραμε χρήζουν προσοχής, θα πρέπει να δίνουμε συμπληρώματα ή και ένα κουταλάκι γλυκού σκόνης από τσόφλια αυγών, προκειμένου να αναπληρώσουμε το ασβέστιο που τους είναι απαραίτητο. 

Την επόμενη λοιπόν φορά που αυτά τα ματάκια θα σας κοιτάζουν ικετευτικά, ζητιανεύοντας τη μπουκιά σας, θυμηθείτε πως η αγάπη περνάει από το στομάχι αλλά με κανόνες…