Περγαμόντο!

Είναι φρούτο του χειμώνα και το υπέροχο άρωμα του οι περισσότεροι το έχουμε ταυτίσει με το αντίστοιχο γλυκό του κουταλιού της γιαγιάς. Λένε πως η ονομασία του προήλθε από τα τουρκικά bey armudu όπως το έλεγαν στην Ανατολία και άλλαξε σε περγαμόντο στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως τον 16ο αιώνα Ευρωπαίοι έμποροι το έφεραν από την πόλη Bergama. Σήμερα η πιο διάσημη μαρμελάδα από περγαμόντο είναι της Antalya στην Τουρκία, ενώ στην χώρα μας η Κορινθία, η Αργολίδα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Άνδρος και η Κρήτη κρατούν τα σκήπτρα στην καλλιέργεια της περγαμοντιάς.

Το δένδρο της είναι αειθαλές με λευκά άνθη και καρπούς που έχουν κίτρινο προς πορτοκαλί χρώμα. Το περγαμόντο έχει φανεί σε μελέτες πως προσφέρει εξαιρετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα:

➡️Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης αυξάνοντας την προστατευτική δράση της HDL( καλή χοληστερίνη)

➡️Διεγείρει το ενδοκρινικό σύστημα προκαλώντας ηρεμία και χαλάρωση

➡️Διεγείρει την έκκριση ορμονών και βοηθά στη διατήρηση του σωστού μεταβολικού ρυθμού και το τσάι του την απώλεια βάρους

➡️Βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων

➡️Σε τσάι βοηθά στο πεπτικό σύστημα, στο βήχα και στην ιγμορίτιδα. Παρόλο που δεν τρώγεται ωμό, το γνωρίζουμε σαν ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και λουκούμια που οι γιαγιάδες πάντα κρατούσαν στο ράφι για να κερνούν τους επισκέπτες.

Έχει ένα φίνο και ανεπανάληπτο άρωμα και το ξύσμα του μπορεί να αρωματίσει πολλά άλλα γλυκά όπως μπισκότα, κουλουράκια και χαλβά. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό στα κρεατικά, αλλά και στη φύλαξή τους για να εμποδίσει την δημιουργία βακτηριδίων. 

Το εκχύλισμά του καλό είναι να αποφεύγεται από τις εγκύους και τα παιδιά, ενώ η εφαρμογή του το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία λόγω αντίδρασης στην ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία.

Υπάρχει μια πληθώρα από συνταγές για να παρασκευάσετε οι ίδιοι το δικό σας γλυκό του κουταλιού ή τσάι και το μόνο σίγουρο είναι πως η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει σαν ανθισμένο περιβόλι!