Η ημέρα των τορτελίνι

Τορτελίνι. Στο άκουσμα αυτών των νόστιμων ζυμαρικών ο νους μας πάει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ της Μπολόνια και της Μοντένα, δυο πόλεις που χρόνια τώρα διεκδικούν την πατρότητα του δημοφιλούς αυτού πιάτου. Οι συμπαθείς μας γείτονες προτιμούν να τα συνοδεύουν με κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση Lambrusco, από την περιοχή της Emilia-Romagna για να αναδείξουν τη γεύση τους.

Ποια όμως είναι η ιστορία αυτών των διάσημων ζυμαρικών; Ο μύθος λέει πως ένα ταβερνιάρης της Μπολόνια εμπνεύστηκε το σχήμα τους καθώς κρυφοκοίταζε από μία κλειδαρότρυπα τον ομφαλό της περίφημης Λουκρητίας Βοργία! Γι’αυτό και το δεύτερο τους όνομα είναι «ομφαλός» (ombelico στα ιταλικά)! Ένας άλλος μύθος που μας έρχεται από την Μεσαιωνική Ιταλία, αναφέρει πως η Αφροδίτη και ο Δίας αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα τους σε μια ταβέρνα στη Μπολόνια μετά από την ολοήμερη συμπαράσταση που πρόσφεραν στους κατοίκους της γύρω περιοχής που μάχονταν μεταξύ τους. Με το πέρας του φαγητού, οι θεοί αποσύρθηκαν στο δωμάτιό τους, αλλά ο ταβερνιάρης που είχε θαμπωθεί από την ομορφιά της Αφροδίτης προσπάθησε να την κρυφοκοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να δει τον ομφαλό της καθώς φωτιζόταν από το φως των κεριών. Το θέαμα ήταν τόσο τέλειο που τον ενέπνευσε να το αναπαράγει και στα ζυμαρικά του, τα γνωστά μας τορτελίνι.

Το ίδιο το όνομα του ζυμαρικού προέρχεται από τη λέξη «τόρτα» που σημαίνει πίτα. Και αυτό γιατί τα τορτελίνι είναι γεμιστά όπως και οι πίτες. Την ημέρα που είναι αφιερωμένη στα τορτελίνι, πολλοί επιχειρούν τη δημιουργία ενός φρέσκου ζυμαρικού, όπου αφού ανοίξουν τη ζύμη, προσθέτουν γέμιση της αρεσκείας τους. Οι Ιταλοί ερίζουν για τη σωστή γέμιση, προτιμώντας το ψιλοκομμένο χοιρινό ανακατεμένο με προσούτο ή μορταδέλα της Μπολόνια, παρμεζάνα, αυγά και μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια αλείφουν τις γωνίες της ζύμης με αυγό που το έχουν αναμείξει με ½ κ.γλυκού νερό, την τυλίγουν στη μέση για να γίνει τρίγωνο και πιέζουν τις γωνίες για να τη σφραγίσουν. Κατόπιν ενώνουν τις άκρες σαν δακτυλίδι και ιδού! Το φρέσκο τορτελίνο είναι έτοιμο! Υπολογίστε πως χρειάζονται περίπου 20 τορτελίνι για μία μερίδα και η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί για μία ώρα προτού τη ρίξετε σε βραστό αλατισμένο νερό.

Τα τορτελίνι μπορούν να συνοδεύσουν μία ποικιλία από σάλτσες, όπως σάλτσα από φασκόμηλο ή σάλτσα ντομάτας ή και πέστο. Για τους Ιταλούς γείτονές μας είναι κάτι πέρα από μια απλή συνταγή, είναι μία παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά και σε πολλές οικογένειες αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. 

Τι καλύτερο από το να γιορτάσετε και εσείς αυτή την ημέρα φτιάχνοντας τα δικά σας φρέσκα ζυμαρικά! Πειραματιστείτε με τη γέμιση και τις διάφορες σάλτσες και απολαύστε ένα λαχταριστό φρέσκο πιάτο που σίγουρα θα εξασφαλίσει πολλά κομπλιμέντα για τις μαγειρικές σας ικανότητες.