Φράουλες και σπανάκι για την υγεία μας

Όσο μας αγκαλιάζει η Άνοιξη τόσο αγαπάμε να προσθέτουμε δροσερές γεύσεις και υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας. Είναι και αυτές οι ασυναίσθητες σκέψεις που έχουν κλειδώσει ονειροπόλα σε ένα ανέμελο και ξέγνοιαστο καλοκαιράκι που θέλουμε να συναντήσουμε με τους εαυτούς μας στην καλύτερη τους εκδοχή. 

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας μιλήσουμε για τις γευστικές αρωματικές φράουλες και το νόστιμο υγιεινό σπανάκι. Πολύτιμοι ανοιξιάτικοι θησαυροί της υγείας μας και αγαπημένος συνδυασμός της γαστρονομίας σε υπέροχες σαλάτες. 

🥬 Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως το απόλυτο superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης Β2, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και φυσικά, γνωστό σε όλους, σιδήρου. 

🥬 Ενισχύει την υγεία των ματιών, του δέρματος & των μαλλιών.

🥬 Προστατεύει τα οστά.

🥬 Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

🥬 Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

🥬 Δυναμώνει το μυαλό.

🥬 Βοηθά την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

🥬 Προλαμβάνει τον καρκίνο.Για να διπλασιάσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύουμε με κάποιο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C. Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Ακόμη περισσότερο και από το πορτοκάλι που όλοι έχουμε άρρηκτα συνδέσει με την πρόσληψη της ημερήσιας βιταμίνης C. Η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης C έχει ως αποτέλεσμα την καύση περισσότερου λίπους, αυτού που συγκεντρώθηκε στους καναπέδες του lockdown, αλλά και ισχυρή αντισταμινική δράση για την αντιμετώπιση των ανοιξιάτικων αλλεργιών. 

Το κόκκινο χρώμα της φράουλας αποκαλύπτει και την ευεργετική της δράση. 

🍓 Πλούσιες σε μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες παρέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6, Κ και Ε.

🍓 Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

🍓 Μειώνουν την υπέρταση (όπως και το σπανάκι).

🍓 Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις.

🍓 Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

🍓 Ρυθμίζουν το σάκχαρο και προλαμβάνουν το διαβήτη.

🍓 Βοηθούν στην καλή λειτουργία της χολής και των νεφρών. 

🍓 Καταπολεμούν την αναιμία και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες. 

🍓 Θεραπεύουν τους αρθριτικούς πόνους.

🍓Έχουν λίγες θερμίδες. Ένα φλυτζάνι φράουλες έχει μόνο 50 θερμίδες. 

🥗 Οι φράουλες και το σπανάκι κρατούν τα πρωτεία στη λίστα των πιο επιβαρυμένων φρούτων και λαχανικών με φυτοφάρμακα. Ο οργανισμός Environmental Working Group (EWG), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενημερώνει τους καταναλωτές για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, μας συνιστά να αγοράζουμε φράουλες και σπανάκι βιολογικής καλλιέργειας, για να εξασφαλίζουμε μικρότερο κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Κοστίζουν παραπάνω αλλά η επιλογή των βιολογικών εκδοχών τους προσδίδει θρεπτικό όφελος και προστασία της υγείας μας. 

Ας συνθέσουμε το σπανάκι και τις φράουλες σε πεντανόστιμες ανοιξιάτικες λαχταριστές σαλάτες που θα ανακαλύψουμε στο διαδίκτυο. Για μεγαλύτερη απόλαυση και θρεπτική δράση προσθέτουμε καβουρδισμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς, πλούσιο σε ωμέγα 3 αβοκάντο και λίγο κατσικίσιο τυρί.

Απογειώστε τις αισθήσεις σας, τρώγοντας έξυπνα και υγιεινά!