Τα χείλη μας

Σαρκώδη, ροδαλά, τρυφερά, ερωτικά, αυστηρά ή χαμογελαστά, τα χείλη ταυτίστηκαν με την δύναμη της έκφρασης και της θηλυκότητας, έγιναν αγγελιοφόροι των συναισθημάτων που μόνο ένα στόμα μπορεί να αποδώσει και οι πρωταγωνιστές για εκατοντάδες τραγούδια και άλλα τόσα ποιήματα που έχουν υμνήσει την ομορφιά τους.

Σαν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του προσώπου, έχουν ταυτιστεί από την αρχαιότητα ακόμη με τον έρωτα και την εικόνα που η εκάστοτε εποχή ήθελε η γυναίκα να εκφράζει. Τονισμένα, με ανασηκωμένες τις γωνίες, εξέφραζαν την πολυτέλεια της ανώτερης τάξης για τους αρχαίους Έλληνες, ενώ στην άπω Ανατολή οι βυθισμένες άκρες τους που έκαναν το στόμα να μοιάζει με άσπιλο μπουμπούκι ήταν το επιθυμητό για τις γυναίκες μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα βρήκε τονισμένα, σε σκούρες αποχρώσεις, με στόχο να κάνουν περισσότερο από ποτέ αισθητή την παρουσία τους και να τονίσουν τη χειραφέτηση των νέων κοριτσιών. Μετά το πέρας της δεκαετίας του ’30 που τα ήθελε δυναμικά, τα χείλη επέστρεψαν σε μια αθωότητα που υπονοεί τον ερωτισμό αλλά δεν τον κραυγάζει, για να φτάσουμε στο σήμερα που τα θέλει και πάλι σαρκώδη και πολύ τονισμένα, να μαγνητίζουν το βλέμμα.

Όσο για τις παρεμβάσεις που οι γυναίκες κατά καιρούς επιχειρούν, σε ορισμένους λαούς όπως οι Κινέζοι για παράδειγμα, σημαίνουν απόρριψη του ίδιου του πεπρωμένου και της διαδρομής που κάθε άνθρωπος έχει προδιαγράψει να ακολουθήσει και υποδηλώνουν εγωκεντρισμό.

Υπάρχει βέβαια και άλλη ανάγνωση από ειδικούς στη γλώσσα της εικόνας, που αποκαλύπτει ακόμη πιο αξιοπερίεργα ευρήματα. Για παράδειγμα υποστηρίζουν πως όταν κάποιος καταφεύγει σε ενέσεις που θα δώσουν όγκο στα χείλη, τότε αυτό υποδηλώνει άτομο που θέλει διαρκώς την προσοχή και την απόλαυση, ενώ τα φυσικά ζουμερά χείλη υποδηλώνουν μητρικό ένστικτο και άνθρωπο δοτικό που εκτιμάει βαθύτατα τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα λεπτά πάλι χείλη λένε πως υποδηλώνουν ένα άτομο μοναχικό που δεν επιθυμεί δεσμούς με τους άλλους ενώ τα χείλη με έντονο το περίγραμμα «καρδιάς» δείχνουν άτομο δημιουργικό και ευφυές που αγαπά την επικοινωνία. Όποιο σχήμα όμως και αν έχουν, τα χείλη μας αντανακλούν μια σημαντική πλευρά της προσωπικότητάς μας και είναι μοναδικά, όπως και το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Το δέρμα τους, πιο λεπτό και ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα έχει χιλιάδες νευρικές απολήξεις που τα κάνουν εξαιρετικά ευαίσθητα στη ζέστη, το κρύο και την αφή. Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας μειώνει την παραγωγή πρωτεϊνών και τα χείλη μας λεπταίνουν και αποκτούν πολλές κάθετες γραμμές εξαιτίας των εκφράσεων. Επειδή δεν διαθέτουν μελανίνη, η #υπεριώδης ακτινοβολία τα βλάπτει σοβαρά και επιταχύνει την φυσική τους γήρανση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αντιηλιακή τους προστασία. Η βιομηχανία των καλλυντικών επενδύει εξαιρετικά στην ανάδειξη της ομορφιάς των χειλιών και ο γυναικείος πληθυσμός ξοδεύει άφθονο χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα τους. Η τακτική περιποίησή τους είναι απαραίτητη για την υγιή εικόνα τους. Μια ελαφριά απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα και καθημερινή ενυδάτωση με ένα θρεπτικό balm.

Τα φροντίζουμε με αγάπη ακόμη και αν κρύβονται πίσω από τις μάσκες μας….