Τηλεκπαίδευση στη χρονιά του κορωνοϊού

Θα μπορούσε να είναι τίτλος κάποιου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες παιδιά που εδώ και ένα χρόνο παλεύουν να μάθουν, να διαβάσουν, να διαγωνιστούν. Μικροί ήρωες που μήνες τώρα βιώνουν την καραντίνα, την αποχή από τους φίλους, τους συμμαθητές και το σχολείο, σιγοψιθυρίζουν μια νέα λέξη που έχει κάνει την εμφάνισή της στα λεξικά τους, την τηλεκπαίδευση.

Ο χώρος του σχολείου συρρικνώθηκε θαρρείς σε μια οθόνη, τα μαθήματα έγιναν εικόνα μέσα από τις σύγχρονες εφαρμογές, το «χέρι» έγινε εικονίδιο στο πλάι του υπολογιστή και η τάξη μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο άλμπουμ από μικρές φατσούλες που έχει επιστρατεύσει η φαντασία των μικρών μας για να κάνει πιο διασκεδαστική την άψυχη συσκευή που αντικατέστησε την ανθρώπινη παρουσία.Όλο αυτό το σκηνικό όμως, για να λειτουργήσει σωστά απαιτεί και ένα διαφορετικό τρόπο ροής της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι, ώστε οι γονείς να διευκολύνουν τόσο τη συγκέντρωση των μαθητών όσο και την διεξαγωγή του μαθήματος τους.

❇️Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί σωστά είναι η επιλογή του δωματίου που θα φιλοξενεί για ορισμένες ώρες της ημέρας την εικονική τάξη του μικρού σας. Εάν ο χώρος είναι πάντοτε ο ίδιος και δεν τον μοιράζεται με κάποιον άλλο, αυτό διευκολύνει την συγκέντρωσή του στο μάθημα και απομακρύνει το ενδεχόμενο να αποσπάται διαρκώς η προσοχή του από κάποιο άλλο υπολογιστή, ήχο ή άτομο που θα βρίσκεται στο χώρο. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο υπολογιστής να τοποθετηθεί σε τραπέζι, ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση ότι στο χώρο δημιουργήθηκε ένα σχολικό θρανίο ή γραφείο, πάνω στο οποίο το παιδί θα έχει και όλα τα απαραίτητα υλικά που θα του χρειαστούν για το μάθημα. Έτσι θα βοηθηθεί στη συγκέντρωση και θα αποφύγει να σηκώνεται διαρκώς προκειμένου να φέρει ό,τι του ζητείται από τον εκπαιδευτικό. Ακόμη και ένα μπουκάλι νερό & ένα μικρό σνακ για το διάλειμμα θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει ότι έχει πάει σχολείο έστω και νοητά.

❇️ Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα ζήτημα που λέγεται ταχύτητα του δικτύου και είναι η αιτία πολλές φορές για αποχές, φασαρίες, ακόμη και ηθελημένα σκασιαρχεία με αληθοφανή δικαιολογία. Μια πρόσκαιρη λύση είναι να τοποθετηθεί ο υπολογιστής του μαθητή πολύ κοντά στο router ή ακόμη καλύτερα να συνδέεται στο μάθημα με ενσύρματη και όχι ασύρματη σύνδεση, κάτι που θα σας απαλλάξει από το άγχος της σύνδεσης με την «τάξη». 

❇️ Επιπλέον, η ενδυμασία του είναι άλλο ένα θέμα που χρήζει προσοχής από τους γονείς και η πιτζάμα είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή. Η πρωινή διαδικασία με το πρωϊνό, το βούρτσισμα των δοντιών, τα άνετα ρούχα και τα πλυμένα προσωπάκια, βοηθούν τους μικρούς σας να μπουν στην ψυχολογία του σχολείου και να αποτινάξουν μαζί με το πάπλωμα και τη χουχουλιάρικη πρωινή τους διάθεση.

❇️ Τέλος, είναι βασικό οι γονείς που βοηθούν το μικρό τους κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος, να αποφεύγουν την παγίδα να γίνονται οι ίδιοι μαθητές, να ασκούν διαρκή κριτική ή ακόμη χειρότερα να μεταμορφώνονται σε δάσκαλοι στη θέση του δασκάλου. Ο ρόλος τους είναι καθαρά βοηθητικός στην όλη διαδικασία. Η ενθάρρυνση των μικρών να παρακολουθούν προσεκτικά, να μην αποσπώνται και να μην δυστροπούν για αυτού του είδους το μάθημα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο κορωνοϊός είναι βέβαιο ότι σύντομα θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά η θετική διάθεση, η σωστή οργάνωση και η προσαρμοστικότητα είναι τα μαθήματα ζωής που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στο αύριο των μικρών σας θησαυρών.