Το ευεργετικό πετιμέζι

Μικροί και μεγάλοι τρελαινόμαστε για γλυκά ή σοκολάτες, τα οποία έχουν ως βάση τους την ζάχαρη, την στέβια, το μέλι ή κάποιο άλλο σιρόπι. Ωστόσο, οι πρόγονοί μας, που επίσης αγαπούσαν τις λαχταριστές λιχουδιές, δεν είχαν πρόσβαση στις επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Τα πιο διαδεδομένα υλικά από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το πετιμέζι και το μέλι!

Το πετιμέζι είναι ένα πεντανόστιμο σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, είναι δηλαδή στην ουσία το σιρόπι των σταφυλιών. Η πυκνή και σπάνια νοστιμιά του και η καραμελωμένη και καβουρδισμένη γεύση του  έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς που αγαπούν τις πιο υγιεινές τροφές! Η λέξη pekmez είναι τουρκική, αλλά στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν ήδη γνωστό με την ονομασία «έψημα». Οι κάτοικοι της Μεσογείου το χρησιμοποιούσαν περίπου με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε σήμερα τη ζάχαρη, για να προσθέσουν γλυκιά γεύση στα ψωμιά, στα γλυκά, στα ποτά, στις σάλτσες και σε ορισμένα φαγητά. Το πετιμέζι παράγεται από το παρατεταμένο βράσιμο του μούστου για αρκετές ώρες, πριν να αρχίσει η ζύμωση για να γίνει κρασί. Όταν γίνει πλέον σκούρο και σιροπιαστό, μπορεί να  διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα! Το πετιμέζι δεν πρέπει να συγχέεται με τον μούστο, καθώς αυτός παράγεται όταν στύψουμε τα σταφύλια, χωρίς βράσιμο. Ανάλογα με τον τύπο του σταφυλιού που χρησιμοποιείται, το σιρόπι από πετιμέζι είναι σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο και ανάλογα με τον χρόνο βρασίματος παράγεται πετιμέζι σε διάφορες πυκνότητες. Οι ιδιότητες του είναι ποικίλες και ιδιαίτερα ωφέλιμες για τον οργανισμό, καθώς δεν βλάπτει την υγεία, όπως η ζάχαρη! Πιο συγκεκριμένα: 

➡️Αποτελεί άριστη πηγή βιταμινών Α, C και του συμπλέγματος B. 

➡️Περιέχει διάφορα μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο και θεωρείται άριστη τροφή για άτομα που έχουν αναιμία. 

➡️ Κατάλληλο για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση, γι’ αυτό και αποτελεί μια καλή λύση να το εντάξουμε στο πρωινό μας. 

➡️ Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

➡️ Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. 

➡️ Ενισχύει τη γονιμότητα. 

➡️ Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα. 

➡️ Αναχαιτίζει την αιμορραγία. 
 

Οι συνταγές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι πολλές. Μπορούμε, να το προσθέσουμε στις τηγανίτες, σε λουκουμάδες και παγωτά, στις κρέμες, στο γιαούρτι, στις κρέπες και τις βάφλες. Επιπλέον, πολλοί γλασάρουν το χοιρινό κοτόπουλο, τις μπριζόλες και τα παϊδάκια με πετιμέζι! Είναι ιδανικό για ντρέσινγκ στις πράσινες σαλάτες μαζί με λαδόξιδο, ενώ μπορούμε ακόμα να εμπλουτίσουμε τα μαριναρίσματά μας, συνδυάζοντάς το με βαλσάμικο, ώστε να πετύχουμε γλυκόξινη γεύση στις συνταγές για κοτόπουλο ή κρέας. Στην Κρήτη το αλείφουν πάνω στο ψωμί με λίγο βούτυρο αντί για μέλι.Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε μία σπιτική συνταγή με πετιμέζι και θα ανταμειφθούμε από την νοστιμιά του! Αυτό το αρχαίο γλυκαντικό αξίζει σίγουρα μια θέση στη διατροφή μας!!