Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα της γης και στην Ελλάδα έχουμε τη μεγάλη τύχη να το παράγουμε σε αφθονία. Το λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», όπως το ονόμαζε ο Όμηρος έχει μια βαθιά ιστορία που ξεκίνησε πριν 7000 χρόνια, στην περιοχή της Μεσογείου. Πιθανολογείται από τις διάφορες παραστάσεις στα αγγεία και τους μύθους στην ιστορία των λαών που ζουν γύρω από την Μεσόγειο, ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Συρία. Το σίγουρο είναι ότι στον ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο, ήρθε στην Ελλάδα, από Φοίνικες εμπόρους. Από εκεί πέρασε στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αμερική, Αυστραλία.

Κατά την Ελληνική παράδοση, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη, από την θεά Αθηνά, στο ναό του Ερεχθείου Μορίου Διός και έτσι ονομάστηκε Μορέα ελιά. Οι πρώτες μαρτυρίες για την καλλιέργειά της στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκίνησε στην Κρήτη, πριν από 3.500 χρόνια. Επίσης, έχουν βρεθεί πιεστήρια για παραγωγή λαδιού από τις ελιές και δοχεία (πιθάρια) αποθήκευσης λαδιού που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή. Οι λαοί της Μεσογείου δεν χρησιμοποιούσαν το λάδι μόνο στη διατροφή τους. Πολύ νωρίς ανακάλυψαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες και έτσι αποτελούσε βάση για πάρα πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης έχουν επισημάνει την ευεργετική του δράση, ενώ ο Ιπποκράτειος Κώδικας αναφέρει περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές ιδιότητες της ελιάς. Το λάδι θεωρούνταν το κατεξοχήν μέσο καθαριότητας του σώματος κατά την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι Βυζαντινοί, άλειφαν με λάδι το σώμα τους μετά το λουτρό, πριν από το δείπνο, πριν από την άσκηση στις παλαίστρες, ακόμη και πριν από τη μάχη. Έτσι αποτελούσε το κύριο συστατικό για την παραγωγή σαπουνιών και άλλων καλλωπιστικών προϊόντων για το δέρμα. Απόδειξη της σημαντικής θέσης που κατείχε αποτελούν οι τοιχογραφίες, τα εργαλεία και οι εγκαταστάσεις οι οποίες ανακαλύφθηκαν από ανασκαφές σε διάφορα μέρη ενώ υπάρχουν αμέτρητες αναφορές του στη μυθολογία, τη τέχνη, την θρησκεία και γενικά τη καθημερινότητα. 

Φτάνουμε στο σήμερα που υπάρχουν γύρω στα 800 εκατομμύρια ελαιόδενδρα στον κόσμο με τη συντριπτική πλειοψηφία τους, στις μεσογειακές χώρες. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να τρέφει, να συντηρεί, να προστατεύει, να τονώνει, να θεραπεύει και να εμπνέει. Αξίζει λοιπόν να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ανεκτίμητη αξία του για τη διατροφή, την υγεία και τον τον πολιτισμό μας. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι αμέτρητες:

🌳 Βοηθάει στην πέψη

🌳 Ευνοεί την απώλεια βάρους

🌳 Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

🌳 Διαθέτει εξαιρετική αντιική δράση και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σύμμαχο μας στη θεραπεία του καρκίνου. 

🌳 Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών. 

🌳 Προσφέρει υγεία στο πεπτικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας 

🌳 Έχει μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες

Στη χώρα μας, οι σχεδόν ιδανικές γεωκλιματικές συνθήκες και οι ηλιόλουστες μέρες σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ανώτερου επίπεδου παρθένου ελαιόλαδου που καλύτερό του δεν υπάρχει!Συμφωνείτε;

30 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελαιόλαδου