Περπάτημα στη φύση. Δώρο για την υγεία μας

Περπάτημα στη φύση. Το μεγαλύτερο δώρο για την υγεία μας. Οξυγονώνει την καρδιά μας, ακονίζει το μυαλό μας, ηρεμεί το σώμα μας και εξισορροπεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Πού οφείλεται άραγε αυτή η τόσο θετική επίδραση; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μυστικό κρύβεται στα οργανικά συστατικά των δένδρων που μας περιβάλλουν στη βόλτα μας και ενισχύουν την αισιοδοξία μας, τη διάθεση μας και την ψυχολογία μας. Είναι δε τόσο ισχυρός σύμμαχος της υγείας μας ώστε πολλοί γιατροί έχουν ξεκινήσει να το συνταγογραφούν παράλληλα με άλλες συμβουλές για τον τρόπο ζωής. Το περπάτημα ωφελεί: 

⏩ Στη διατήρηση ενός κοφτερού μυαλού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη άσκηση. Είναι γεγονός πως οποιαδήποτε άσκηση έχει την δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε νεότεροι, περισσότερο υγιείς και δυνατοί, καθώς οξυγονώνει τον εγκέφαλο και δυναμώνει τους μύες. Το περπάτημα όμως, απαιτεί κάτι που καμία άλλη άσκηση δεν απαιτεί και αυτό είναι η πλοήγηση σε ένα κόσμο που ενδεχομένως μπορεί να αποβεί απρόβλεπτος εξαιτίας μια γλιστερής πλαγιάς, κάποιων κλαδιών που προεξέχουν, ορισμένων κρυμμένων σημαδιών και άγριων ζώων που διασχίζουν το μονοπάτι μας. Όλα αυτά τα εμπόδια που απαιτούν μικρο-ρυθμίσεις και αλλαγές στη διαδρομή μας κάνουν τελικά καλό στο μυαλό μας, καθώς εξασκούν εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου μας και μας βοηθά να πορευτούμε με ευστροφία στη ζωή.

⏩Στη διατήρηση της ηρεμίας και της ευτυχίας μας. 
Κάθε είδους άσκηση μειώνει το στρες, όμως ένας περίπατος στη φύση που είναι ένα είδος άσκησης προσιτής σε όλους. Έρευνες έχουν δείξει πως μας βοηθά να ανακάμπτουμε από την «υπερφόρτωση» του μυαλού ιδιαίτερα όταν ζούμε σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον μαστιγωτικής τεχνολογίας. Επιπλέον, το περπάτημα στη φύση έχει την εξαιρετική ιδιότητα να καλμάρει το μυαλό, να μας προστατεύει από το να σκεφτόμαστε τα ίδια και τα ίδια και συνεπώς μας προφυλάσσει από την κατάθλιψη. Και ενώ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος ο λόγος που η φύση μας παρέχει τέτοιου είδους ψυχολογική υποστήριξη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μας δημιουργεί το συναίσθημα του δέους, μια ισχυρή αίσθηση που βελτιώνει τη διάθεση μας και μας κάνει περισσότερο γενναιόδωρους.

Βελτιώνει τις σχέσεις μας
Αιτία γι’αυτό είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι περπατούμε με παρέα και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη οικειότητα, μια αίσθηση ασφάλειας και μια ανάγκη να προσφέρουμε τη βοήθεια μας και τη φροντίδα μας. Έτσι χαρίζουμε στον εαυτό μας ένα εξαιρετικό διάλειμμα από τις ευθύνες και παραμένουμε ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι για τους συνανθρώπους μας. 

Αυξάνει τη δημιουργικότητα μας. 
Ενώ συχνά διαβάζουμε για φιλοσόφους και καλλιτέχνες που βρίσκουν την έμπνευση κοντά στη φύση, η επιστήμη μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να καταγράφει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της φύσης και της δημιουργικότητας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στον τρόπο που το φυσικό σκηνικό επιτρέπει στο μυαλό μας να αποφορτιστεί και μας βοηθά να συλλαμβάνουμε νέες ιδέες. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η ίδια η φύση, με την ευρυχωρία και το απρόβλεπτο του σκηνικού της κατά κάποιο τρόπο μεγεθύνει την δημιουργικότητα.

⏩Τέλος, το περπάτημα στη φύση μας βοηθά να θεμελιώσουμε μια στέρεη σχέση με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αν μη τι άλλο, το να καλύπτουμε περπατώντας ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις μάς οδηγεί στο να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο και συνεπώς να μολύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Επιπλέον, δυναμώνει τη σύνδεσή μας με το φυσικό κόσμο, μας κάνει περισσότερο ευαισθητοποιημένους για την προστασία του περιβάλλοντος κι αυτό συνεπάγεται περισσότερα οφέλη για τον πλανήτη μας.  

Γι’αυτό, πάρτε ένα μπουκάλι νερό και το σακίδιο της πλάτης σας, τον σύντροφο ή τον φίλο σας καλέστε ένα φίλο και ξεκινήστε να ανακαλύπτετε κάθε φορά και ένα νέο μονοπάτι στη φύση. Η υγεία σας και ο πλανήτης μας θα σας ευγνωμονούν.

Credits to:
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_hiking_is_good_for_you