Ευρωπαϊκά μονοπάτια

Ευρωπαϊκά μονοπάτια. Είναι μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων που διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και διέρχονται μέσα από ποικίλα οικοσυστήματα και περιοχές με ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον. 

Η ιστορία τους ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 60, όταν οι πεζοπόροι της Ευρώπης αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διεθνές δίκτυο μονοπατιών που θα διαπερνά την Γηραιά Ήπειρο απ’ άκρη σ’ άκρη. Συνολικά δημιουργήθηκαν 11 ευρωπαϊκά μονοπάτια συνολικού μήκους 50.000 χλμ, με δύο από αυτά να περνούν μέσα από τον Ελλαδικό χώρο. Οι περιπατητικές αυτές διαδρομές χαρτογραφήθηκαν, απέκτησαν σήμανση και έδωσαν την δυνατότητα στον περιπατητή να έρθει πιο κοντά στη φύση, να γνωρίσει νέους τόπους και ιστορίες, να αγαπήσει το περιβάλλον και την ομορφιά του. Δύο από αυτά, το Ε4 και το Ε6 περνούν από τον τόπο μας. Το πρώτο, συνολικού μήκους 6.000 χλμ,  ξεκινά από τα Πυρηναία και μέσω Ισπανίας-Γαλλίας-Αυστρίας-Ουγγαρίας-Ρουμανίας και Βουλγαρίας εισέρχεται στον Ελλαδικό χώρο από τον Προμαχώνα και αφού διασχίσει όλη την ηπειρωτική χώρα μέχρι το Γύθειο, συνεχίζει στην Κρήτη, στο Καστέλλι Κισσάμου, και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο, δίνοντας την δυνατότητα στον περιπατητή να γνωρίσει όλη την βιοποικιλότητα του ελληνικού τοπίου. Το Ε6 πάλι, συνολικού μήκους 6.000χλμ, ξεκινά από την Φινλανδία και μέσω Δανίας-Γερμανίας-Τσεχίας-Αυστρίας-Σλοβενίας και Κροατίας, φτάνει στην Ελλάδα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αφού τη διασχίσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέχρι την Αλεξανδρούπολη, καταλήγει στη Σαμοθράκη. Τα δυο αυτά μονοπάτια που συναντώνται στη Φλώρινα περνούν μέσα από προστατευόμενα οικοσυστήματα και περιοχές με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Για τον περιπατητή, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία να εξερευνήσει το φυσικό αλλά και το αστικό περιβάλλον, την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Στη χώρα μας, προκειμένου να αναδειχθούν και άλλες ομορφιές, 7 μονοπάτια μεγάλων διαδρομών, από τα οποία 4 βρίσκονται στη Β. Ελλάδα και 3 στην Πελοπόννησο, προστέθηκαν στα δύο Ευρωπαϊκά επιτρέποντας στον περιπατητή να εγκαταλείψει, εφόσον το επιθυμεί ,τα διεθνή και να συνεχίσει την πορεία του στα Εθνικά. Το Ο1 δίνει την δυνατότητα να περιπατήσει κάποιος από το Μέτσοβο μέχρι την Ελάτη, το Ο2 να περάσει μέσα από το άγριο τοπίο του Ολύμπου και να καταλήξει στους πρόποδες του Πηλίου και τις ακτές του Αιγαίου και το Ο3 να πορευτεί από τα Ιωάννινα και το Μιτσικέλι μέχρι το Νεστόριο, διασχίζοντας τα Ζαγοροχώρια και το φαράγγι του Βίκου. Στην Πελοπόννησο, το μονοπάτι 31 συνδέει την Πάτρα και την αρχαία Ολυμπία μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο, το 32 ξεκινά από τη Βυτίνα και μέσα από το καταπράσινο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, με τα παλιά μοναστήρια και το φαράγγι του Βίρου, καταλήγει στην Καρδαμύλη, ενώ το 33 ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο και διατρέχοντας τις κορυφές του Πάρνωνα καταλήγει στο φάρο του Μαλέα. 

Τώρα που η φύση έχει ξυπνήσει για τα καλά είναι μια καλή ευκαιρία να βγαίνετε έξω, να περπατήσετε στη φύση. Θα κάνετε όχι μόνο καλό στην υγεία σας αλλά και στο μυαλό σας. Γιατί η πεζοπορία στη φύση θα το ηρεμήσει, θα ξυπνήσει τις αισθήσεις σας και θα ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά σας. Τα Ευρωπαϊκά μα και όλα τα Εθνικά, μικρά ή μεγάλα σας περιμένουν να τα διαβείτε, να τα κατακτήσετε και να γνωρίσετε από κοντά τη μοναδικότητα της ελληνικής υπαίθρου.