Ο συμβολισμός του μήλου

#Μήλο! Πλούσιο σε #βιταμίνες και #ιχνοστοιχεία, το αγαπημένο φρούτο του χειμώνα έχει πρωταγωνιστήσει με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα στην ιστορία μας επάνω στον πλανήτη. Από το μήλο που πέταξε στο γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα η Έριδα, με την αναγραφή «προς την ομορφότερη» για να ξεκινήσει ο γνωστός στη μυθολογία καβγάς, φτάνουμε στο #προπατορικό αμάρτημα που κρύβεται σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη μέσα σε ένα κατακόκκινο μήλο που δίνει η Εύα στον Αδάμ. Η φαντασία συνεχίζεται με το μήλο να μεταπηδά στο παιδικό #παραμύθι της Χιονάτης παίρνοντας και πάλι το ρόλο του «κακού» αλλά ζουμερού πειρασμού, για να κερδίσει τελικά το μήλο την εκτίμησή μας καταλήγοντας στο κεφάλι του Νεύτωνα και να φέρει την ανακάλυψη του νόμου της #βαρύτητας.

Όμως οι ρόλοι που κατά καιρούς του δίνουμε δεν σταματούν εδώ. Ένα #μισοφαγωμένο μήλο ταυτίζεται στη σύγχρονη εποχή με την πανίσχυρη Apple, τη γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αιτία της επιλογής του κρύβεται στην έννοια του «επαναστατικού προϊόντος στον τομέα της τεχνολογίας» και έμπνευσή της ήταν το εξίσου #διάσημο μήλο του #Νεύτωνα που προαναφέραμε, το οποίο έφερε την επανάσταση στις επιστήμες με το νόμο της βαρύτητας. Απεικονίζεται δε μισοφαγωμένο λόγω ενός #λογοπαίγνιου στα αγγλικά μεταξύ των λέξεων #bite (δαγκώνω) και #byte (αναφορά σε τεχνολογικό όρο).Ένα ακόμη μήλο κάνει το ντεμπούτο το στον μακρύ κατάλογο των ρόλων που κατά καιρούς παίρνει και δεν είναι άλλο από το #παρατσούκλι της πόλης της Νέας Υόρκης, #Big #Apple (μεγάλο μήλο) όπως έχει επικρατήσει.Το όνομα αυτό το απέκτησε στις αρχές του 20ου αιώνα εξαιτίας των βραβείων που δίνονταν σε αγώνες αρχικά αλόγων και στη συνέχεια αυτοκινήτων γύρω από την πόλη και που αναφέρονταν ως Μεγάλα Μήλα. Στη συνέχεια οι μουσικοί της τζάζ ξεκίνησαν να αναφέρουν την πόλη με αυτό το όνομα αιτιολογώντας την επιλογή του με την εξήγηση «υπάρχουν πολλά μήλα στα κλαδιά αλλά ένα είναι το Μεγάλο και αυτό είναι της Ν. Υόρκης» που ήταν τότε η πρωταγωνίστρια στις παραστάσεις κάθε τζαζίστα της εποχής. Το 1971 μάλιστα τα κόκκινα μήλα πρωταγωνίστησαν και σε μια μεγάλη #καμπάνια για να προσελκύσει η πόλη τουρίστες ώστε να αποτινάξει την κακή φήμη που τη συνόδευε ως επικίνδυνη, όπου τους προσκαλούσε να δαγκώσουν μια μπουκιά από το Μεγάλο Μήλο.

Είναι το μήλο λοιπόν, ο #πρωταγωνιστής στις ιστορίες που κατά καιρούς σκαρώνουμε, η #λιχουδιά που ικανοποιεί την πείνα, το #εικαστικό θέμα στον τοίχο, το μικρό σηματάκι στο κινητό, το #ταξίδι που για πολλούς φαντάζει ονειρικό και ποιος ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστεί η φαντασία μας στο μέλλον…