Ψεύτικη γούνα

Η Faux Fur Day, μια ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τα #δεινά των εκατομμυρίων ζώων που θανατώνονται βασανιστικά για τη #γούνα τους φαίνεται να έχει ιδιαίτερη #βαρύτητα φέτος μιας και δεν είναι πολύς ο καιρός όπου χιλιάδες #μινκ, που προορίζονταν για τη κατασκευή γούνας, θανατώθηκαν επειδή μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. 

Προφανώς, όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε πως οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν τη γούνα, γιατί η ανάγκη για προφύλαξη ήταν επιτακτική και οι εναλλακτικές, ελάχιστες. Από αναφορές γνωρίζουμε πως στη Μυκηναϊκή Εποχή οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν γούνινα πανωφόρια. Αλλά και αργότερα που υιοθετήθηκαν τα λινά και τα βαμβακερά υφάσματα, οι φτωχοί και οι σκλάβοι δεν είχαν την πολυτέλεια να ντύνονται με ακριβά υφάσματα, οπότε η ένδυσή τους ήταν ένα χοντρό και βαρύ γουνοφόρο δέρμα. Επίσης, γουνοφόρα δέρματα χρησιμοποιούσαν και οι βοσκοί, οι κυνηγοί και οι πολεμιστές, τόσο στην ενδυμασία τους όσο και για να κοσμούν τα σπίτια τους. 

Ένα σπουδαίο κέντρο για το εμπόριο γούνας της αρχαιότητας ήταν το Βυζάντιο, κομβικό σημείο όπου συναντιoύνταν τα καραβάνια με τα γουνοφόρα ζώα των Βορειοανατολικών χωρών της Ευρώπης με τα καραβάνια των χωρών της Ανατολής. Μάλιστα, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η εμπορική κίνηση της γούνας στο Βυζάντιο αυξήθηκε σημαντικά, καθώς μέσω του Βυζαντίου περνούσαν πάλι όλα τα γουναρικά της Ανατολής προς τη Δύση. Και ενώ οι Ρωμαίοι παλαιότερα θεωρούσαν αναξιοπρέπεια να φορά κανείς γούνες, καθώς ντύνονταν με γουνοφόρα ρούχα μόνο οι σκλάβοι και οι στρατιώτες, με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη, η γούνα κατέλαβε πια σημαντική θέση στη μόδα της εποχής. Η Κωνσταντινούπολη, όπως και το Βυζάντιο στην αρχαιότητα, έγινε το σπουδαιότερο κέντρο εμπορίας γούνας του κόσμου ενώ ετά την Άλωση της φαίνεται πως η τέχνη της επεξεργασίας της γούνας έφτασε στην πόλη της Καστοριάς. Στην Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα Έλληνες (γουναράδες) που κατεργάζονται και εμπορεύονται γουναρικά πολύ καλής ποιότητας και στην Ευρώπη, κέντρο εμπορίου γουναρικών, ήταν η Λειψία.

Για πάρα πολλά χρόνια, το να έχει μια γυναίκα στη ντουλάπα της αληθινή γούνα ήταν σύμβολο status. Θεωρούνταν high fashion πολυτελές υλικό και κοσμούσε τα Fashion Shows των πιο μεγάλων και ακριβών οίκων παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια το #κίνημα #κατά της #αληθινής γούνας κατακτά τον κόσμο της μόδας. Καθώς οι μεγάλοι οίκοι, ο ένας μετά τον άλλον, καταργούν τη χρήση τής αληθινής γούνας, ο κόσμος της μόδας φαίνεται να αποκτά #βιώσιμη #ταυτότητα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η διάθεση απέναντι στη γούνα άλλαξε είναι η #ηθική. Στις μονάδες εντατικής εκτροφής στις οποίες εκτρέφονται ζώα για τη γούνα τους, άγρια #ζώα περνούν ολόκληρη τη ζωή τους #φυλακισμένα σε κλουβιά χωρίς καμία δυνατότητα να εκδηλώσουν τις φυσιολογικές συμπεριφορές – με μοναδικό σκοπό να #πεθάνουν εισπνέοντας θανατηφόρα αέρια ή με ηλεκτροπληξία. Στη φύση, άγρια ζώα #παγιδεύονται σε παγίδες και παραμένουν εκεί για μέρες χωρίς φαγητό και νερό μέχρι να επιστρέψει ο κυνηγός. Η νέα διαμορφωμένη ηθική αρνείται τα #εγκλήματα κατά των ζώων και το βασανισμό τους και απαιτεί #δικαιοσύνη και #σεβασμό προς όλα τα έμβια όντα. Είναι κατακριτέα οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα σαν αυτή της παραγωγής γούνας, που προϋποθέτει την #αιχμαλωσία, και τη βίαιη και βασανιστική θανάτωση εκατομμυρίων ζώων μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της ανθρώπινης #ματαιοδοξίας και το #κέρδος. Η παραγωγή γούνας είναι επίσης καταστροφική και για το #περιβάλλον. Οι μονάδες εντατικής εκτροφής γουνοφόρων ζώων και τα #βυρσοδεψεία, αποτελούν #απειλή για το #έδαφος και τον #υδροφόρο ορίζοντα μιας και διοχετεύουν #απόβλητα και επικίνδυνες #τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι παγίδες που τοποθετούνται στη φύση δεν κάνουν διάκριση στα ζώα, και συχνά παγιδεύονται και πεθαίνουν ζώα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία γούνας. Οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η γούνα χρειάζεται #χημικά στοιχεία για να διατηρηθεί, ενώ και για την επίτευξη του σωστού χρώματος υιοθετούνται διαδικασίες που βιαιοπραγούν απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και σε εκείνους που την επεξεργάζονται.

Σήμερα που η πλειονότητα των καταναλωτών δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το γουνεμπόριο, άλλοι μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν ήδη ανακοινώση την αφαίρεση της γούνας από τις συλλογές τους. Χώρες όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο καταδίκασαν τη βαρβαρότητα προς τα ζώα καταργώντας την εκτροφή τους για την παραγωγή γούνινων προϊόντων. Επιπλέον, μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Σάο Πάολο, έχουν καταργήσει την πώληση γούνινων ειδών, ενώ το Λος Άντζελες και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει απαγορευτεί από το 2000, σκοπεύουν επίσης να σταματήσουν την πώληση γούνινων προϊόντων. Αν σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία η αγορά μιας αληθινής γούνας σηματοδοτεί οικονομική δύναμη, στις πιο «σοφιστικέ» αγορές της δυτικής Ευρώπης το «ψεύτικο» αποπνέει έναν συνδυασμό προσωπικής #συνείδησης και νέας στιλιστικής άποψης. Και αυτό είναι από το πιο ελπιδοφόρα νέα της ημέρας…


Πηγές: www.vegaia.grwww.pfpo.gr