Καύσωνας και φύση

Τα τελευταία χρόνια, ερχόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες που φυσικά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ένας μεγάλος καύσωνας ή ένας ισχυρός παγετός έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο αλλά πρωτίστως για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. 

Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα είναι περισσότερο εμφανή στη γεωργία μας, μιας και είναι πλήρως εκτεθειμένη και εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες. Παρ’ όλο που ο ήλιος είναι απαραίτητος για τα φυτά, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ηλιοφάνεια ειδικά τις μεσημεριανές ώρες και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις βασικές λειτουργίες των φυτών με αποτέλεσμα να βλάπτουν την ανάπτυξη και την ανθοφορία των φυτών αλλά και την παραγωγή καρπών. Τα φυτά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη αναπληρώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα τους κατά τις βραδινές ώρες. Όταν όμως οι θερμοκρασίες ανεβούν πολύ δεν προλαβαίνουν να επουλώσουν τις πληγές τους με αποτέλεσμα να αρχίσει η μη αναστρέψιμη φθορά. Σε συνθήκες καύσωνα τα φυτά γίνονται αρκετά ευάλωτα και πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ήλιο την περίοδο του καλοκαιριού, εμφανίζονται πολλά έντομα και ασθένειες που παρασιτούν πάνω τους. Ο καύσωνας προκαλεί εγκαύματα στους καρπούς και στα φύλλα τους κυρίως αν μετά το πότισμα έχουν πέσει σταγόνες νερού πάνω τους. Τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες στρεσάρουν τα φυτά που αγωνίζονται να εξοικονομήσουν δυνάμεις και ο ευκολότερος τρόπος για να το επιτύχουν είναι να μειώσουν ή να αποφύγουν την καρποφορία τους.

Ο παρατεταμένος πολυήμερος καύσωνας, που παρατηρήθηκε στη χώρα μας, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των σταφυλιών και ο τρύγος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους αμπελώνες και υποβάθμιση της σοδειάς τους.Ζημιές έχουν καταγραφεί και σε πάρα πολλά οπωροφόρα δέντρα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη και στην ξηρασία. Σε αυτά έχει εντοπιστεί το φαινόμενο εγκαύματος του δέντρου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα όταν δέσει το φρούτο να εμφανίζει μώλωπες και μαυρίσματα στην όψη, μειώνοντας την εμπορικότητά του και δυσχεραίνοντας την προώθησή του στην αγορά.

Ο καύσωνας επίσης αναχαιτίζει τη γονιμοποίηση των λουλουδιών και την καρπόδεση της ελιάς. Ένα εξίσου ευαίσθητο δέντρο. Οι υψηλές θερμοκρασίες ωθούν σε γρήγορη βλαστική εξέλιξη και σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή σχετική υγρασία προκαλείται αφυδάτωση και μείωση της γονιμότητας των ανθών λόγω της ξήρανσης της γύρης τους.

Η διατάραξη της κλιματικής ισορροπίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη φύση. Ο πλανήτης με κάθε τρόπο φωνάζει πως η κακοποίηση του διαταράσσει την ισορροπία του και είναι σίγουρο ότι η εκδίκηση του θα φανεί στην ποιότητα ζωής των νεότερων γενεών.