Σύμμαχοι και εχθροί ενός ανέμελου καλοκαιριού

Σοκολατί, βαθύ κόκκινο, με φακίδες ή μη, το δέρμα μας το καλοκαίρι λαμποκοπά. Είναι τα αντιηλιακά, οι κρέμες και τα λάδια μετά τον ήλιο, εκείνη η λάμψη στα μάτια που κάνει το πρόσωπο να σφύζει από υγεία και ξεκούραση, η καλή διάθεση που αποκτούμε γιατί βρισκόμαστε σε διακοπές; Η απάντηση είναι μια σύνθεση όλων των παραπάνω και μιας ιδιαίτερης φροντίδας που μας πιάνει ξαφνικά και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε εμάς τους ίδιους, πέρα από υποχρεώσεις, ευθύνες και «πρέπει». 

Σύμμαχός μας ο ήλιος, μα και πονηρός εχθρός αν καταχραστούμε την επίδραση του. Η αφθονία της βιταμίνης D που προσφέρει στην επιδερμίδα μας καθώς και η απαλλαγή της από σπυράκια, ακμή και μαύρα στίγματα, σε συνδυασμό με το μαύρισμα, κάνουν το δέρμα να λάμπει όλο φρεσκάδα. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό που περιέχει ένα πλήθος ιχνοστοιχείων, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και δρα αντιοξειδωτικά, αποτοξινώνει το δέρμα που μοιάζει να αποπνέει σφριγηλότητα και υγεία.  

Αντίπαλοι μας όμως, οι ίδιοι σύμμαχοι που προαναφέραμε. Η κατάχρηση στην ηλιοθεραπεία, η έλλειψη αντιηλιακού, το αλάτι της θάλασσας και η έλλειψη ενυδάτωσης, μπορεί να αποβούν μοιραίοι παράγοντες για την επιδερμίδα που ενδέχεται να απομείνει ξηρή και αφυδατωμένη, αν δεν προσέξουμε και δεν λάβουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά που θα μας προσφέρουν ενυδάτωση και πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, να πίνουμε πολύ νερό, να βάζουμε συχνά αντιηλιακό, να προστατεύουμε το δέρμα και τα μαλλιά από τον ήλιο και τη θάλασσα, να κάνουμε συχνά απολέπιση και καθαρισμό και κυρίως να ξεκουραζόμαστε. 

Γιατί οι διακοπές είναι αυτό ακριβώς που σημαίνουν. Μια ανάπαυλα από την πολύβουη και απαιτητική μας καθημερινότητα, μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση, χαλάρωση και ηρεμία, μακριά από το στρες και τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ένας διακόπτης που γυρίζει μια φορά κάθε καλοκαίρι για να μας υπενθυμίζει αυτό που τελικά έχει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας. Η καλή υγεία…