Διακοπές σημαίνει μόνο διασκέδαση;

Για κάποιους διακοπές σημαίνει διασκέδαση μέχρι το πρωί, φαγοπότι μέχρι τελικής πτώσης και ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Για άλλους πάλι, διακοπές σημαίνει διάβασμα, ύπνος, κολύμπι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που ο πολύς κόσμος θα έχει φύγει από την παραλία, μεζέδες δίπλα στο κύμα και εικόνες από ένα τόπο που ονειρεύτηκαν να επισκεφθούν.

Το σίγουρο είναι ότι διακοπές σημαίνει περισσότερος προσωπικός χρόνος. Χρόνος που τον αφιερώνουμε σε αυτά που αγαπούμε. Αυτά που μας στέρησε ο χειμώνας, αυτά που μας πήρε ο κορωνοϊός με βίαιο τρόπο, αυτά που μας έκλεψε η καθημερινότητα παρασύροντάς μας στη δίνη της. Εμπειρίες και εικόνες, προσδοκίες και όνειρα που προσπαθούμε να ζήσουμε συμπυκνωμένα μέσα σε λίγες ημέρες.

Πολλές φορές μπορεί να πιάσουμε τον εαυτό μας να τρέχει για να προλάβει να τα δει και να τα νιώσει όλα, να τα κάνει όλα. Όμως αυτό που τελικά θυσιάζουμε είναι το πιο πολύτιμο που έχουν να μας προσφέρουν οι διακοπές: το χρόνο. Γιατί χρειαζόμαστε άπλετο χρόνο για να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να ξεχάσουμε δουλειές, καραντίνες, υποχρεώσεις. Να αφήσουμε στην άκρη τον υπερ-ήρωα και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα, δεν πειράζει να αργήσουμε να σηκωθούμε, δεν ενοχλεί να απολαύσουμε αργά το φαγητό δίπλα στη θάλασσα, το χουζούρι στην ξαπλώστρα, τη δροσιά του νερού όταν βυθιζόμαστε μέσα.

Στις διακοπές δεν χάλασε ο κόσμος αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη λίστα με τα «10 καλύτερα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε», γιατί η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία. Δεν πειράζει εάν ο καιρός, ο κόσμος, ή ο τόπος που επιλέξαμε δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σε όσα είχαμε ονειρευτεί προτού καν πατήσουμε το πόδι μας στο νησί ή τον τόπο των διακοπών μας.  

Αρκεί που φτάσαμε εκεί, που περνάμε τις μέρες μας χωρίς έγνοιες, που τις νύχτες έχουμε την πολυτέλεια να ξενυχτίσουμε αγναντεύοντας τ’αστέρια παρέα με αγαπημένη μας μουσική. Αρκεί που βγήκαμε από το σπίτι, που περπατήσαμε με γυμνά πόδια στην άμμο, που μαζέψαμε κοχύλια και αναμνήσεις, πολύτιμες εμπειρίες που θα μας κρατούν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αρκεί που νιώσαμε το καλοκαίρι μέσα μας …