Καλαμπόκι

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα κάποια παιδική, καλοκαιρινή #ανάμνηση να γευόμαστε ένα #καλοψημένο #καλαμπόκι που λιγουρευτήκαμε από τη γλυκειά θελκτική μυρωδιά του στον αέρα. Πόσοι όμως από εμάς όμως γνωρίζουμε πέρα από τη #γευστική του και τη #διατροφική του αξία;

Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι #Αραβόσιτος ο κοινός ή Zea mays. Είναι σιτηρό που κατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο όπου ήδη πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγιας και οι Αζτέκοι. Πολλοί πληθυσμοί της Αμερικανικής Ηπείρου είχαν θεοποιήσει το καλαμπόκι, ενώ υπάρχουν πολλοί θρύλοι και μύθοι σχετικά με αυτό και τις ιδιότητές του. Σπόροι άγριου καλαμποκιού ηλικίας 80.000 ετών, βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στην πόλη του Μεξικού. Μετά τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, το καλαμπόκι μεταφέρθηκε στην Ισπανία το 1519 και έως το 1575 η καλλιέργειά του είχε εξαπλωθεί στη Γαλλία, την Ιταλία και σε όλη την Οθωμανική, τότε, αυτοκρατορία. Στην αρχή ήταν ένα εξωτικό καλλωπιστικό φυτό, που προκαλούσε την περιέργεια των Ευρωπαίων και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αναγνωριστεί η αξία του.Η ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος των Αράβων» καθώς το φυτό εισήχθη στην #Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.

Το καλαμπόκι είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση τροφής που συγκαταλέγεται όχι σε μία, αλλά σε δύο κατηγορίες. Το ψημένο καλαμπόκι θεωρείται #λαχανικό, ενώ οι κόκκοι καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται για το ποπ κορν εντάσσονται στα #σιτηρά. Όπως και να έχει η διατροφική του αξία είναι υπερπολύτιμη. Ας δούμε κάποια από τα οφέλη του επιγραμματικά:

🌽 Προστατεύει την #καρδιά

🌽 Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

🌽 Κάνει καλό στην #όραση

🌽 Ανακουφίζει τη #δυσκοιλιότητα & βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου

🌽 Πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων

🌽 Έχει #αντιοξειδωτικές ιδιότητεςΕξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η κατανάλωση του καλαμποκιού πρέπει να γίνεται με μέτρο. Και όμως η συμβολή του καλαμποκιού δεν σταματά εδώ:

🌽 Σημαντική είναι η χρήση του ως ζωοτροφή.

🌽 Το άμυλο του καλαμποκιού, γνωστό και ως κορν φλάουερ ή άνθος αραβοσίτου χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

🌽 Οι κόκκοι του καλαμποκιού, υπό ειδική επεξεργασία, μπορεί να γίνουν και αλκοόλη βιομηχανικής χρήσης.

🌽 Από το καλάμι του καλαμποκιού φτιάχνεται χαρτί και χαρτόνι.

🌽 Από το καλαμπόκι παίρνουμε το γνωστό σε όλους αραβοσιτέλαιο

🌽 Αν και τείνουμε να πετάμε τα μουστάκια καλαμποκιού, λόγω άγνοιας ή προκατάληψης, η αλήθεια είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικό συστατικό για μια ποικιλία ασθενειών.

Ο κίτρινος #θησαυρός της #φύσης, έχει πολλούς λόγους για να ενσωματωθεί στο καθημερινό μας διατροφολόγιο συμπεριλαμβάνομένης πάντα και της υπέροχης γλυκιάς γεύσης που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες τροφές.