Το κουνελάκι σαν κατοικίδιο

Αγοράσατε ένα κουνελάκι για να έχει το παιδί σας μία τρυφερή συντροφιά; Το φανταστήκατε σαν ένα ζωντανό λούτρινο ζωάκι, που όλη μέρα θα το έχετε αγκαλιά κι αυτό θα κουνάει τη μυτούλα του από ευχαρίστηση;

Τα κουνέλια είναι ζώα κοινωνικά, έξυπνα, τρυφερά με γλυκιά μουσουδίτσα αλλά συγχρόνως είναι ντροπαλά, ζαβολιάρικα και πολύπλοκα πλάσματα από άποψη φυσιολογίας και ψυχολογίας. Απαιτούν μεγάλη φροντίδα και επίβλεψη. Είναι ευαίσθητα ζώα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι παιχνίδια και δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για παιδιά. Το να κερδίσεις την αγάπη, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη αυτού του φοβισμένου εκ φύσεως ζώου, είναι πραγματικά μία πρόκληση ζωής. Έχουν δικές τους συνήθειες και αρκετές ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν τα υιοθετήσει:

➡️ Δεν είναι τρωκτικά. Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σχετικά με την προέλευση των κουνελιών. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να χαρακτηρίζουμε τα κουνέλια ως τρωκτικά. Κι όμως, τα κουνέλια ΔΕΝ είναι τρωκτικά! Όπου το ακούτε ή το βλέπετε αυτό, είναι λάθος. Το μόνο κοινό σημείο μεταξύ κουνελιών και τρωκτικών είναι η οδοντοστοιχία τους.

➡️ Τα κουνέλια γουργουρίζουν. Κανένα γουργούρισμα δεν συγκρίνεται με εκείνο της γάτας. Είναι ένα φαινόμενο που ακόμα και η ίδια η επιστήμη δυσκολεύεται να ερμηνεύσει, για τον τρόπο που παράγεται και την ακριβή ερμηνεία του. Όμως και τα κουνέλια παράγουν έναν ανάλογο ήχο, όταν απολαμβάνουν χάδια. Ο συγκεκριμένος ήχος προκαλείται από το απαλό τρίξιμο των δοντιών του και είναι ένδειξη χαράς και ηρεμίας. 

➡️ Κλαψουρίζουν. Όταν το κουνέλι κλαψουρίζει, σημαίνει πως κάτι το ενοχλεί και παραπονιέται χαριτωμένα, όπως θα έκανε ένα παιδί που δεν του κάνουν τα χατήρια. Συνήθως, το κλαψούρισμα συνδυάζεται με επίμονο χτύπημα των πίσω ποδιών του. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να το ηρεμήσουμε με τρυφερά χάδια.

➡️ Στα κουνέλια δεν αρέσει να τα σηκώνουν και να τα αγκαλιάζουν, λόγω της φυσικής τους τάσης να μπορούν εύκολα να κρυφτούν στη φωλιά τους αν πλησιάζει αρπακτικό ζώο. Χρειάζεται υπομονή, μελέτη και χρόνο για να σας εμπιστευτεί το κουνελάκι σας και να ζήσετε αρμονικά χωρίς να τραυματιστεί το ζωάκι ή να σας καταστρέψει το σπίτι. Για να σηκώσετε το κουνέλι, τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από το μπροστινό του μέρος και το άλλο χέρι κάτω από την πίσω πλευρά του, και σηκώστε το προσεκτικά και με τα δύο χέρια φέρνοντάς το επάνω στο σώμα σας. Ποτέ μην αφήνετε το σώμα του κουνελιού να κρέμεται ελεύθερα, ποτέ μην το σηκώνετε από το στομάχι, και ποτέ μην το σηκώνετε από τα αυτιά του!

➡️ Τα κουνέλια καθαρίζουν το ένα το άλλο γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, πάνω από τη μύτη, στην κορυφή του κεφαλιού και κάτω από την πλάτη, για αυτό και θα αρέσει στο κουνέλι σας αν το χαϊδεύετε στο κεφάλι. Όπως κάθε ζώο, έτσι και το κάθε κουνέλι θα έχει τη δική του προτίμηση σχετικά με το πού θέλει να το αγγίξουν.

Τα κουνέλια λοιπόν μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο κατοικίδιο, να αποκτήσουν δεσμούς με τον κηδεμόνα τους και τελικά να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Αν όμως δεν τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες ευζωίας που περιγράψαμε, πολύ εύκολα μπορεί το κουνελάκι μας να καταλήξει ένα δυστυχισμένο ζώο στο κλουβάκι του. Όπως όλα τα κατοικίδια έτσι και το κουνέλι χρειάζεται σοβαρούς, υπεύθυνους και στοργικούς κηδεμόνες. Μην παρασύρεστε από την στιγμιαία χαρά που σας προσφέρουν όταν τα πρωτοβλέπετε αλλά αποκτήστε αυτό το τρυφερό πλάσμα μετά από ώριμη σκέψη. Πολλά κουνέλια εγκαταλείπονται, δίνονται, χαρίζονται, πετιούνται. Και για ποιο λόγο; Επειδή κάποιοι βαρέθηκαν, κουράστηκαν ή το μετάνιωσαν που έκαναν το χατήρι του παιδιού τους. Και στο τέλος τα εγκατέλειψαν χωρίς να σκεφτούν πως όλα αυτά τα ζώα δεν έφταιξαν σε τίποτα ώστε να έχουν μια ζωή γεμάτη άγχος, αλλαγές περιβάλλοντος, ταλαιπωρία και θάνατο. Πριν αφήσετε το ενθουσιασμό σας να σας κατακλύσει για την απόκτηση αυτού του πανέμορφου ζώου σκεφτείτε:

📌Θα είστε σε θέση να του παρέχετε μια σωστή διατροφή;

📌Θα είστε σε θέση να βρίσκετε πάντα σε ετοιμότητα και σε συχνή ενημέρωση για θέματα υγείας, διατροφής, καλλωπισμού, επικοινωνίας και ψυχολογίας του ζώου;

📌Θα μπορείτε να του κρατάτε συντροφιά κάθε μέρα;

📌Θα μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο να μάθετε την προσωπικότητα του κουνελιού σας για μια καλύτερη επικοινωνία;

📌Τα κουνέλια ζούν περίπου 10 χρόνια. Θα είστε σε θέση να φροντίζετε ανελλιπώς ένα ζώο για την επόμενη δεκαετία της ζωής σας;

📌Θα είστε δίπλα του όταν αρχίσει να γερνάει και μέχρι το τέλος της ζωής του;

Μην αποκτάτε κατοικίδια για να αντιληφθείτε στην πορεία ότι τελικά ήταν μια λάθος επιλογή. Κάθε κατοικίδιο ζώο πρέπει να αγαπιέται και να είναι αποδεχτό όπως είναι: με τα χαρακτηριστικά του είδους του και της φυλής του. Δεν εννοώ, να το αγαπάς μόνο για την αξιολάτρευτη φατσούλα του ή για το όμορφο τρίχωμά του αλλά για την προσωπικότητά του, ως έχει. Μπορεί τα ζώα να αδυνατούν να εκφραστούν έντονα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πονούν ,δεν φοβούνται ή δεν είναι δυστυχισμένα. Είναι σαν εμάς κι αισθάνονται τα πάντα. Ας σεβαστούμε τη φύση τους!