Η γάτα του Αιγαίου

Θα τη συναντήσετε και φέτος. Στα πεζούλια, στα σκαλοπάτια, στα κατάλευκα σοκάκια ξεπροβάλλει περήφανη και ανεξάρτητη, μοιραία και ωραία σαν ξωτικό. Συνήθως ποζάρει πάνω σε κυκλαδίτικες στέγες και λιάζεται σε ασβεστωμένα καλντερίμια, δίπλα σε γεράνια και βασιλικούς. Ενίοτε παίζει μαζί μας και μας προκαλεί με τη χάρη της. Όλοι την έχουμε συναντήσει αλλά λίγοι γνωρίζουμε ότι οι γατούλες των νησιών μας ανήκουν σε μια φυλή γάτας που αποκαλείται Γάτα του Αιγαίου!

Θεωρείται η μοναδική αυτόχθων ελληνική φυλή γάτας, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες. Αρχαιολογικά ευρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο που χρονολογούνται πριν 10.000 χρόνια επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες οικόσιτες γάτες. Πιθανότατα να ξεκίνησε από την Κύπρο, αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις, και από εκεί να μεταφέρθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, σε αλιευτικά και εμπορικά πλοία των αρχαίων Ελλήνων. Αναμφίβολα αγαπήθηκε πολύ και εξημερώθηκε για να κυνηγά τρωκτικά σε αγροκτήματα, πλοία και ναυπηγεία. Πολλοί πιστεύουν ότι λόγω του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος αυτές οι γάτες εξοικειώθηκαν με τη #θάλασσα ώστε να μάθουν να ψαρεύουν για να επιβιώσουν. Έμαθαν επίσης να αλληλεπιδρούν με τους #ψαράδες και τους επισκέπτες για να απολαμβάνουν το κέρασμα νόστιμων θαλασσινών μεζέδων. Συνήθως έχει λευκό και σχετικά μακρύ τρίχωμα με αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου, του καφέ και όταν είναι οικόσιτη χρειάζεται τακτικά βούρτσισμα. Τον χειμώνα η πλούσια γούνα της την προστατεύει από το κρύο ενώ το καλοκαίρι μαδάει, μοιάζει με κοντότριχη και αναγνωρίζεται από την ελαφρώς φουντωτή ουρά. Έχει αμυγδαλωτά πράσινα μάτια και ζυγίζει περίπου 4,5 κιλά. Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, έχει δυνατά πόδια, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλά πέλματα. Η ουρά της είναι μεσαίου μήκους, ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο τμήμα της.

Η γάτα Αιγαίου είναι μια από τις πιο φιλικές και κοινωνικές φυλές γάτας που υπάρχουν. Είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρική, αποζητά τα χάδια και την παρέα και δεν θα χάσει ευκαιρία να συμμετάσχει σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ιδανική συντροφιά για όλη την οικογένεια, αγαπά πολύ τα παιδιά και μπορεί να ζήσει άνετα με άλλα ζώα, ακόμη και με σκυλιά, ειδικά αν μεγαλώσει μαζί τους. Πολύ έξυπνη, ενεργητική και δραστήρια, είναι αρκετά περίεργη και θα εξερευνήσει την παραμικρή γωνιά του κήπου ή του σπιτιού. Έχει πολύ έντονη προσωπικότητα. Τρελλαίνεται για χάδια αλλά παραμένει αθεράπευτα ανεξάρτητη και έχει μάθει να επιβιώνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πως αλλιώς θα κατάφερνε να επιζήσει τους χειμωνιάτικους μήνες όπου τα περισσότερα ελληνικά νησιά αποκλείονται, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και δεν υπάρχουν φιλόζωοι επισκέπτες για να μοιραστούν το φαγητό μαζί της; Σε αντίθεση με τις περισσότερες γάτες, αγαπά ιδιαίτερα το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες κοντά στην θάλασσα. Άλλωστε, είναι πολύ συνηθισμένο θέαμα στα νησιά, οι γάτες που περιμένουν δίπλα στα ψαροκάικα για μεζεδάκι ή ακόμα που ψαρεύουν μόνες τους.

Αν και φυσικός θησαυρός της χώρας μας, δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί της φυλής ζουν στο δρόμο, κάποιες φορές σε ημιάγρια κατάσταση, τρώγοντας αποφάγια. Η γάτα του Αιγαίου θεωρείται μία από τις σπανιότερες ράτσες γάτας σε ολόκληρο τον κόσμο, και γι’ αυτό και έχουν γίνει προσπάθειες για τη διατήρηση και τη διάσωσή της. Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει και εκπομπή στο Animal Planet, η ράτσα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο εξωτερικό, με εξαίρεση όσους υιοθέτησαν ένα γατάκι στις διακοπές τους στην Ελλάδα και το πήραν πίσω στην πατρίδα τους. Είναι όμως  η μόνη ελληνική φυλή που έχει αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας. Αξίζει να σημειώσουμε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 20 χρόνια προκειμένου να αναγνωριστεί επισήμως και διεθνώς η μοναδική αυτή Ελληνική φυλή γάτας. Προσπάθεια που συντονίζει ο ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός. Είναι ένας δρόμος πολύ δύσκολος και μακρύς και λόγω της συγγένειας με την Τουρκική γάτα Βαν αυτό το έργο γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Θα πρέπει να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για το γενεαλόγιο της Γάτας του Αιγαίου και να δημιουργηθεί η πρώτη επίσημα καθαρόαιμη Γάτα του Αιγαίου χωρίς καμία πρόσμιξη και με γνωστό το γενεαλογικό της δέντρο (pedigree). Ελπίζουμε η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς για να μπορέσει αυτό το υπέροχο ζώο, το καύχημα και το έμβλημα των νησιών μας, να γίνει δημοφιλές και να λάβει τη θέση που του αξίζει στο βάθρο της βράβευσης των πιο χαρισματικών και σπάνιων φυλών γάτας!


Credits:www.catisart.gr
www.pawfinder.gr
www.ygeiaevexia.gr
www.katoikidiaendrasi.gr

Photo credits: www.pawfinder.gr