Ευεργετικός μεσημεριανός υπνάκος

Η ξεκούραση μέσω του ύπνου αποτελεί το θεμέλιο λίθο της υγείας. Αναπλάθει κάθε όργανο μας, τρέφει το μυαλό και ρυθμίζει την όρεξη και τις ορμόνες μας. Φυσικά, η στέρηση του ύπνου επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία. Για κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, ο κίνδυνος προβλημάτων ψυχικής υγείας αυξάνεται κατά σχεδόν 20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Sleep 2019. 

Σύμφωνα με την επιστήμη της χρονοβιολογίας περίπου 6 με 8 ώρες από την ώρα που έχουμε ξυπνήσει, οι βιορυθμοί μας παρουσιάζουν σημαντική κάμψη. Τότε είναι η ώρα για διάλειμμα! Όχι όμως οποιοδήποτε, αφού τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τονωτικό, μεσημεριανό ύπνο που είναι αληθινό δώρο για τις επιδόσεις και την υγεία μας. Η σιέστα ή power nap είναι το τέλειο αντίδοτο στην κάμψη που αναπόφευκτα έρχεται στη μέση της ημέρας, ώστε να συνεχίζουμε τη δουλειά ή τις δραστηριότητές μας πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά.Ο μεσημεριανός ύπνος δεν αντικαθιστά ούτε αναπληρώνει το νυχτερινό ύπνο, όμως η προσφορά του στον οργανισμό μας είναι πλέον αποδεδειγμένη:

💤 Βελτίωσης της απόδοσης

💤 Εγρήγορση

💤 Καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση & γνωστικές λειτουργίες

💤 Ελαχιστοποίηση κόπωσης

💤 Μείωση στρες και χαλάρωση

💤 Εξισορρόπιση αρτηριακής πίεσης

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike και η Google, έφτιαξαν ειδικούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι τους μπορούν να απολαύσουν έναν power nap κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η σημασία του ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό έχει γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τον ύπνο ως μία μορφή επικοινωνίας με τους θεούς. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση που είχαν με τον ύπνο γνωστές ευφυείς προσωπικότητες. 

💤 Ο Leonardo da Vinci, για να κρατά τον εαυτό του σε εγρήγορση, εξασκούταν στον πολυφασικό ύπνο. Δηλαδή, ελάχιστα λεπτά ύπνου κάθε τέσσερις ώρες, τόσα που το σύνολο να μην ξεπερνά τις δύο ώρες την ημέρα.

💤 Ο Thomas Edison, ο πατέρας του ηλεκτρισμού, ήταν ορκισμένος οπαδός του “power nap”. Ο μεγάλος εφευρέτης καθόταν στην αγαπημένη του πολυθρόνα, στερεώνοντας τον αγκώνα του σε μικρά κομμάτια μάρμαρου που είχε τοποθετήσει στο μπράτσο της. Εξερευνώντας με το μυαλό του τις λύσεις που έψαχνε όταν βυθιζόταν σε ύπνο, ξυπνούσε από τον θόρυβο που έκαναν τα μάρμαρα πέφτοντας στο πάτωμα.

Τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούσε και ο εκκεντρικός ζωγράφος Salvador Dali που κρατούσε ένα βαρύ κλειδί πάνω από ένα μεταλλικό μπωλ για να ξυπνάει όταν τον καταλάμβανε βαθύς ύπνος στα ολιγόλεπτα διαλείμματα της ξεκούρασης του. 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι απλά μια τάση των τελευταίων χρόνων αλλά μια συνέχεια της ανάγκης του ανθρώπου για επαναφόρτιση της ενέργειας του. Ειδικά όταν οι ρυθμοί της ζωής και η στρεσογόνα πραγματικότητα αποστραγγίζουν την ευεξία μας, τη δύναμη μας και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας διάθεση.