Η απάνθρωπη μεταχείριση των πουλερικών

Για όσους έχουν μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό ή από τις επισκέψεις στη γιαγιά και τον παππού, η εικόνα με τις κότες να τρέχουν ελεύθερες στην αυλή και η συλλογή των ζεστών αυγών από το κοτέτσι είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη. 

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, που όλο και περισσότερος πληθυσμός άρχισε να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές ασχολίες, άρχισε να δημιουργείται μεγάλη ζήτηση από διάφορα τρόφιμα. Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι φάρμες, που είχαν σαν αποκλειστική αποστολή την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή ζωικών προϊόντων. Η εποχή της εντατικής ζωοεκτροφής.

Πολύ συχνά οι εγκαταστάσεις αυτές παρέχουν τις πιο άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες για τα ζωντανά αυτά πλάσματα. Με μοναδικό σκοπό τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους:

➡️ Αναγκάζουν τα πουλερικά να ζουν σε ένα ένα χώρο τόσο μικρό που δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους. Αυτό καθιστά τις κότες πολύ επιρρεπείς σε ασθένειες με αποτέλεσμα να τους χορηγούνται αντιβιοτικά. Η ακινησία επιφέρει κατάγματα και οδηγεί στην πρώιμη σφαγή τους. 

➡️ Η διατροφή τους είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας. 

➡️ Στερούνται φυσικά ερεθίσματα και φυσικό περιβάλλον, μιας και είναι εσώκλειστες. Δεν βλέπουν το φως της μέρας, δεν πατούν σε χώμα για να σκάψουν για τη τροφή τους ή να κυλιστούν σε αυτό. Δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και επιθετικότητα προς τις υπόλοιπες.

➡️ Μένουν άγρυπνες για να γεννούν συνέχεια και θανατώνονται όταν δεν μπορούν να παράγουν αυγά. 

Θα μπορούσαν να είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας. Δεν είναι όμως, συμβαίνουν και μάλιστα στην Ευρώπη.Οι κότες, είναι θύματα μιας απάνθρωπης μεταχείρισης που αντιμετωπίζει συναισθανόμενα όντα ως μηχανές και ως αντικείμενα βιομηχανοποίησης, κερδοσκοπίας και κατανάλωσης.

Η υπερεκμετάλλευση στο βωμό του κέρδους, καταπατά την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τα οποία στη σύντομη ζωή τους δέχονται κακομεταχείριση, ορμόνες, φάρμακα και βιομηχανοποιημένες τροφές. Όλα αυτά έχουν όμως άμεσο αποδέκτη πάλι τον άνθρωπο και προφανώς την καταστροφή της ισορροπίας στη φύση και τον πλανήτη μας. Το τίμημα για την ασέβεια προς όλες της μορφές ζωής θα πληρωθεί σκληρά από την ανθρωπότητα. Όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει….