Blue March εκστρατεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σήμερα γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να προσλαμβάνουμε λιπαρά σε καθημερινή βάση στην διατροφή μας. Υπάρχουν, όμως, πολλά είδη λιπαρών μερικά εκ των οποίων είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά και βλάπτουν την υγεία μας αυξάνοντας την τιμή της κακής LDL χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα υγιεινά λιπαρά, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας αλλά και του πεπτικού μας συστήματος. 

Σύμφωνα με μελέτες, ένα έντερο με πλούσια ποικιλομορφία βακτηρίων είναι το κλειδί για τη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού: τα  τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο, κρατούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές και ετοιμοπόλεμο. Αντίθετα, η απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας έχει συσχετιστεί -μεταξύ άλλων- με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το συμπέρασμα πολλών επιστημονικών μελετών είναι ότι τα άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν καλύτερη εντερική χλωρίδα, γι’ αυτό και συστήνεται από γιατρούς και διατροφολόγους να ακολουθούμε την μεσογειακή διατροφή που τα περιλαμβάνει σε αφθονία. Ταυτόχρονα, πρέπει να περιορίσουμε τροφές με βλαβερά λιπαρά, όπως τα πατατάκια, τα τηγανητά, το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για να εξασφαλίσουμε μια υγιή διαδικασία πέψης και χώνεψης.   Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το έντερο αποκαλείται και «ο δεύτερος εγκέφαλος μας», γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την υγεία του οργανισμού μας. Το γαστρεντερικό μας σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια νεύρα που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου και προέρχεται από τους ίδιους ιστούς με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επομένως, έχει πολλές δομικές και χημικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο. Είναι σαφές ότι ο εγκέφαλος και το έντερο είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, που μερικές φορές μοιάζουν με ένα σύστημα. Δεδομένου του βαθμού αλληλεπίδρασης του εντέρου και του εγκεφάλου, έχει καταστεί σαφές ότι οι συναισθηματικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στο έντερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το έντερο είναι υγιές και δεν υπάρχει προφανής σωματική αιτία. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν παράγοντες, όπως η κίνηση και η περισταλτικότητα της γαστρεντερικής οδού, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και άλλα συμπτώματα του εντέρου. Το πεπτικό σύστημα επιδρά στην διάθεση και στα συναισθήματα, αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή, μια κατάσταση άγχους μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα στο έντερο και το στομάχι, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και σφίξιμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να παραγνωρίζεται ο ρόλος του και για αυτόν τον λόγο πρέπει να αποφεύγουμε τροφές που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία η πρόληψη, ώστε να περιορισθεί η εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου, που στις μέρες μας αποτελεί τον τρίτο πιο συχνά απαντώμενο καρκίνο στους άνδρες και το δεύτερο στις γυναίκες. Μάλιστα, η κακή διατροφή συμβάλλει, ώστε να κάνει την εμφάνισή του σε όλο και μικρότερες ηλικίες, σε ανθρώπους μεταξύ 30 και 40 ετών. Το 2021 πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολλοί από εμάς τείνουμε να παραμελούμε την ποιότητα της διατροφής μας αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις που θα αποτρέπαν έγκαιρα την εξάπλωση της νόσου. Η προοπτική της κολονοσκόπησης είναι στενά συνδεδεμένη με ταμπού, συναισθήματα αμηχανίας και ντροπής για την εξερεύνηση της περιοχής καθώς και γενική απροθυμία διενέργειας της προετοιμασίας της που απαιτεί ώρες αγκαλιάς με την τουαλέτα. Την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού ο περισσότερος κόσμος ανέβαλλε τις εξετάσεις για την υγεία του, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα σήματα κινδύνου που εξέπεμπε το έντερο, από φόβο μετάδοσης του ιού στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Έτσι οδηγηθήκαμε στην εκτόξευση των περιστατικών εμφάνισης καρκίνων του παχέος εντέρου και μάλιστα σε πολύ νεότερες ηλικίες από τις αναμενόμενες σύμφωνα με τα στατιστικά της νόσου. Το κίνημα Blue March, έχει υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες στο χώρο της υγείας και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση γύρω από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει την απόλυτη ίαση. Η διατροφή με αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών, η αποφυγή του κόκκινου κρέατος, η φυσική άσκηση και οι προληπτικές εξετάσεις όταν υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις, συμπτώματα και κληρονομικότητα απομακρύνουν οριστικά την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.