No selfies

Αλήθεια, πόσοι από εμάς έχουμε αντισταθεί στον πειρασμό να τραβήξουμε μια φωτογραφία selfie και να την ανεβάσουμε στην συνέχεια σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης;

Αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απέκτησε μεγάλες διαστάσεις την τελευταία δεκαετία. Από την στιγμή της αύξησης των τηλεφώνων με φωτογραφική μηχανή, οι άνθρωποι έχουν μια μανία να φωτογραφίζονται κατ’ επανάληψη και μετά να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Έχει γίνει, μάλιστα, για πολύ κόσμο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του και με μια πρώτη μάτια, η υπερβολική αρέσκεια στις φωτογραφίες του ειδώλου μας μοιάζει αθώα. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; 

Η αυξανόμενη τάση για φωτογραφίες selfies με τα νέας τεχνολογίας κινητά, συνδέεται με καταστάσεις ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την εμμονή του ατόμου με την εξωτερική του εμφάνιση. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το αίτημα για αποδοχή απ’ τον περίγυρο ωθεί πολύ κόσμο και κυρίως τους εφήβους να περνούν πολύ ώρα προσπαθώντας να πετύχουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφία που θα αναρτήσουν ύστερα στα social media. Η ικανοποίηση και η χαρά που θα νιώσουν, συνδέεται στην συνέχεια με τον αριθμό των likes που θα δεχτούν απ’ τους φίλους τους. Ζώντας στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και της τεχνολογίας, είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους να βάζουν “φίλτρα” σε πολλά πράγματα της ζωής τους. Είναι εξαιρετικοί στο να δείχνουν στους άλλους πως η ζωή είναι “φανταστική”, στο πόσο εξαιρετικά περνάνε (στον ψηφιακό τους κόσμο), παρόλο που στην πραγματική τους ζωή αισθάνονται μεγάλη καταπίεση.

Στην εποχή των social media, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παγιδεύονται στην ψηφιακή τους εικόνα. Μια εικόνα που θα πρέπει να είναι άρτια, αψεγάδιαστη και ειδυλλιακή, ακόμη και αν δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Αυτός ο εθισμός σχετίζεται με μια ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας που κάποιοι επιστήμονες του έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια και όνομα: selfitis! Τα κύρια γνωρίσματα του είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανάγκη θαυμασμού απ’ τον κόσμο, η ματαιοδοξία, η αποξένωση, η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram, Τwitter και η αλλοίωση της φωτογραφίας μέσω προγραμμάτων τύπου photoshop ώστε να επιτευχθεί το  ιδεατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στην πιο επικίνδυνη μορφή του μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, όταν η αποδοχή του κόσμου είναι μικρότερη της αναμενόμενης, ακόμα και σοβαρά ατυχήματα καθώς εκθέτουμε τον εαυτό μας σε επικίνδυνες πόζες αναζητώντας την τέλεια φωτογραφία στις άκρες γκρεμών ή ενός ουρανοξύστη. Παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνες, εκατοντάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να βγάλουν selfie! Οι γυναίκες έχουν γενικά την τάση να ποστάρουν περισσότερες selfies σε σχέση με τους άνδρες , ενώ σύμφωνα με μελέτη ο μέσος χρήστης περνάει 3,5 ώρες την ημέρα ασχολούμενος με το κινητό του και βγάζει περίπου 450 selfies τον χρόνο. Το 35% των νέων παραδέχονται πως το χρησιμοποιούν και τραβούν φωτογραφίες ακόμα και σε μέρη όπου απαγορεύεται και το 87%  ισχυρίζονται πως η χρήση αφορά κυρίως τις επαναλαμβανόμενες «εμφανίσεις» τους στα sites κοινωνικής δικτύωσης. Η πιο ευάλωτη, φυσικά, ηλικιακή ομάδα είναι μεταξύ 18 -34 ετών, όπου το 82% ασχολούνται ενεργά με την ανάρτηση selfies στα social media. 

Υπό κανονικές συνθήκες οι selfies και τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι θετικά εργαλεία για την αυτο-έκφραση, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι το ακριβώς αντίθετο. Καλό είναι οι selfies να αναρτώνται με μέτρο και να περιορίσουμε τις ώρες ενασχόλησής μας με αυτό το εθιστικό «χόμπι». Ειδικά, όταν νιώθουμε ότι η αυτοεκτίμηση μας χρειάζεται την έγκριση των άλλων, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η πραγματική εικόνα του εαυτού μας με τις ατέλειες και τις ιδιαιτερότητές μας, που απέχει εξαιρετικά από την ιδεατή, κατασκευασμένη εικόνα που πλασάρει ο περισσότερος κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει τη διαφορετικότητα μας, τη μοναδικότητα μας και αναδεικνύει την προσωπικότητά μας!