Όχι στο κρέας

Η εξέλιξη της επιστήμης μας έχει διευρύνει τους ορίζοντες και την σκέψη μας. Και ενώ όλοι παλιά πίστευαν ότι μια διατροφή βασισμένη στα ζωικά παράγωγα είναι η ιδανικότερη για τη σωματική μας υγεία, τώρα γνωρίζουμε πως μια σωστά δομημένη διατροφή με αποχή από το κρέας είναι πιο σημαντική και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια προσπάθεια για ουσιαστικά υγιεινή ζωή.

Σίγουρα το κρέας είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών, όμως οι αποκαλύψεις για την ποιότητα του κρέατος που καταναλώνουμε τείνουν να γίνονται όλο και πιο σοκαριστικές. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος είναι μια γιγάντια μηχανή εκτροφής, δολοφονίας και διαμελισμού που παράγει 50 εκατομμύρια τόνους κρέατος κάθε χρόνο. Ο στόχος φυσικά είναι να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από κάθε βήμα της διαδικασίας, και τα καταφέρνει πολύ καλά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό το κέρδος είναι εις βάρος των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία:

➡️ Των καρδιαγγειακών νοσημάτων 

➡️ Των αυτοάνοσων νοσημάτων

➡️ Των αλλεργιών 

➡️ Των πεπτικών διαταραχών

➡️ Της άνοιας

➡️ Των κακοηθειών 

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε τη ζωή μας στη χορτοφαγία υποστηρίζοντας εμμονικά τα οφέλη της. Μπορούμε όμως να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος ή να απέχουμε κάποιο διάστημα από την κατανάλωση του για να διαπιστώσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Από την άλλη βάζουμε το λιθαράκι μας στη φροντίδα του πλανήτη μας και συμμετέχουμε ενεργά στο να παραμείνει στη ζωή ένα ακόμη ζώο που θα θυσιαζόταν για να έρθει στο τραπέζι μας. Η εκτροφή παραγωγικών ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (κυρίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να χρησιμοποιηθούν για τη γεωργία. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί πολύ υψηλές ποσότητες νερού, και κάνει πιο πιθανό τον κίνδυνο της λειψυδρίας. 

Ας προσαρμόσουμε λοιπόν τη διατροφή μας σε αυτό που κάνει αποδεδειγμένα καλό σε εμάς αλλά συγχρόνως φροντίζει για το καλό του πλανήτη μας και δείχνει το σεβασμό μας για όλα τα πλάσματα της φύσης που συμβιώνουν αρμονικά μαζί μας!