Τσούχτρες και αντιμετώπιση

Οι τσούχτρες έχουν κάνει πάλι την εμφάνιση τους στις ελληνικές θάλασσες. Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η παρουσία των τσουχτρών ενθαρρύνεται από τη ρύπανση. Η πιο κοινή τσούχτρα στις ελληνικές θάλασσες είναι η Pelagia noctiluca, η οποία ζει στην ανοιχτή θάλασσα. Οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις αυτής της τσούχτρας στη Μεσόγειο συνδέονται περισσότερο με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Το χρώμα της είναι μoβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 6 εκατοστά. Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της όμως είναι πολύ οδυνηρό. Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό.

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα σε αλλεργικά άτομα. Το τσίμπημά τους είναι από δυσάρεστο έως επώδυνο, γεγονός που οφείλεται στο υγρό που απελευθερώνεται αντανακλαστικά από το σώμα της τσούχτρας όποτε έρχεται σε επαφή με κάποιον άλλον οργανισμό. Το υγρό αυτό σκοπό έχει είτε να προστατεύσει την τσούχτρα από τους εχθρούς της είτε να παραλύσει τη λεία της (πλαγκτόν και άλλοι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί).

📌Τρόποι αντιμετώπισης των τσιμπημάτων της τσούχτρας – Πρώτες βοήθειες
➡️Οπωσδήποτε, έξοδος από το νερό, χωρίς πανικό και με ηρεμία. Ιδιαίτερα να μην μεταφέρουμε πανικό στα μικρά παιδιά. 
➡️Μην βγάζετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια.
➡️Μην ξεπλένετε την περιοχή της επαφής με τη μέδουσα, με γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό οδηγείτε σε έξοδο μεγαλύτερης ποσότητας τοξικής ουσίας, από τα υπεύθυνα κνιδοκύτταρα που έχουν αφήσει τα πλοκάμια της στο δέρμα σας. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός του τραύματος, η χρήση οινοπνεύματος, αμμωνίας και παρόμοιων ουσιών. 
➡️ Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίψετε.
➡️ Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε διάλυμα σόδας ή ακόμη και COCA-COLA.
➡️ Απομακρύνετε από το δέρμα τα κολλημένα πλοκάμια ή τις «βεντούζες», με λαβίδα η αλλιώς με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, ή με ένα μαχαίρι ή μια πιστωτική κάρτα.
➡️ Επάνω από την κομπρέσα με τη σόδα, βάλτε ψυχρά επιθέματα με παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα για 10-15 λεπτά. Επαναλάβετε την εφαρμογή εάν ο πόνος δεν υποχωρεί. 
➡️ Κάνετε επαλείψεις με μία αντιϊσταμινική κρέμα ή ζελέ. Αν έχετε κρέμα κορτιζόνης, να την προτιμήσετε γιατί ανακουφίζει άμεσα τη δερματική αντίδραση. 


🛑Τέλος, σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, που είναι πολύ σπάνια, χρησιμοποιήσετε αδρεναλίνη (αν υπάρχει) υποδορίως ή αν έχετε έτοιμη συσκευασία (Anapen των 150 mg, για παιδιά και των 300 mg, για ενηλίκους). Η ένεση κορτιζόνης, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική και αργεί να δώσει αποτελέσματα. Η κορτιζόνη είναι χρήσιμη στην κνίδωση, που σημαίνει μεγάλες, προέχουσες εξανθηματικές πλάκες στο δέρμα, χωρίς συμμετοχή της γλώσσας ή ακόμη περισσότερο του λάρυγγα. Όταν προσβληθεί το αναπνευστικό(γλώσσα-λάρυγγας), τότε προτιμάται και πάλι η αδρεναλίνη.