Κρεμμύδια και υγεία

Το κρεμμύδι είναι αγαπημένη τροφή για την πλειοψηφία του κόσμου, είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο, ενώ ξεχωρίζει για την μοναδική νόστιμη γεύση του σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας. Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού ξεκινάει πολλές χιλιετίες πριν, σχεδόν με την ανακάλυψη της γεωργίας! Λέγεται, μάλιστα, ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα.

Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο– είναι εξαιρετικά θρεπτικές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το κρεμμύδι περιέχει οργανικές ενώσεις θείου, οι οποίες είναι ο λόγος για τον οποίο τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά, αλλά είναι ταυτόχρονα και έντονα αντιοξειδωτικές. Με περισσότερες από 100 τέτοιες ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κυτταρικό τους τοίχωμα και ευθύνονται για τα δάκρυα στα μάτια μας όταν τα κόβουμε, τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων. Επιπλέον, τα κρεμμύδια έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύπλευρα και το καθιστούν απαραίτητο υλικό στην διατροφή μας. 

🧅 Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανοσολογικής υγείας, της παραγωγής κολλαγόνου, της υγείας των οστών και της απορρόφησης του σιδήρου. Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα μας, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από βλάβες που προκαλούνται απ’ τις ελεύθερες ρίζες.

🧅Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος (B9) που παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη λειτουργία των νεύρων.

🧅 Οι οργανικές ενώσεις θείου βοηθούν στην μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στον οργανισμό. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και στην προστασία από θρόμβους. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

🧅 Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, περιέχουν πάνω από 25 διαφορετικές ποικιλίες αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, ενώ μία από αυτές είναι που χαρίζει στα κόκκινα κρεμμύδια το βαθύ έντονο χρώμα τους. Μελέτες σχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση κρεμμυδιών με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως στο στομάχι, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο. Ιδιαίτερα, όσοι καταναλώνουν τακτικά μεγάλη ποσότητα λαχανικών με θειούχες ενώσεις όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο είχαν 22% μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του στομάχου σε σχέση με από αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες δόσεις. 

🧅 Καταπολεμούν την οστεοπόρωση και προστατεύουν τα δόντια. Η οστεοπόρωση είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη αλλά και στην εξέλιξη της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες άνω των 50 ετών, αποδείχθηκε πως η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα.

🧅 Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε αφθονία στο κρεμμύδι, έχει διαπιστωθεί ότι, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

🧅 Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου-  μέταλλο το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στη νεφρική λειτουργία και στη μυϊκή δύναμη.  

Ιδανικά, θα πρέπει να τρώμε το κρεμμύδι ωμό και όχι μαγειρεμένο, για να προσλάβει ο οργανισμός μας όσο το δυνατόν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από αυτό. Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο είναι να το εντάξουμε σε οποιαδήποτε μορφή του στις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με κάθε είδους φαγητό και να ευεργετήσει την υγεία του οργανισμού μας!