Το χρώμιο στη διατροφή μας

Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη σήμερα και αφιέρωμα στο πιο σημαντικό ιχνοστοιχείο που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο. 

Το χρώμιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των λιπών και της χοληστερόλης, έχει δε το σπουδαιότατο ρόλο να ενεργοποιεί τα ένζυμα που λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε την αξία του αλλά υπάρχει σχεδόν παντού γύρω μας, στο νερό, στο έδαφος και σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε. Η παρουσία του χρωμίου στη διατροφή μας, συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και στην προστασία του από προβλήματα υγείας. Όπως συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στα φρούτα, στα λαχανικά κι άλλες τροφές είναι μικρή, αρκεί όμως για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν την ευεργετική δράση του στα άτομα που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, το χρώμιο ενισχύει την απόκριση των κυττάρων στην ορμόνη ινσουλίνη, την οποία χρειάζεται το σώμα μας έτσι για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα βοηθά στον μεταβολισμό των μορίων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το χρώμιο περιέχεται στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα σιτηρά, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά, τη μαγιά μπύρας και το κρασί. Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση που βασίζεται σε επεξεργασμένες τροφές και ειδικά όσες περιέχουν πολλή ζάχαρη έχουν συνδεθεί με ανεπάρκεια χρωμίου, δεν ωφελούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές τροφές που περιέχουν χρώμιο και αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας:

➡️ Ο φυσικός χυμός σταφυλιών είναι μια εξαιρετική πηγή χρωμίου, καθώς μόνο ένα φλιτζάνι μάς παρέχει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ανάγκης. Επιπλέον, τα σταφύλια είναι χρήσιμα για την βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εναλλακτικά, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει χρώμιο, αν και σε μικρότερες ποσότητες από τα σταφύλια.

➡️ Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, εκτός από τις φυτικές ίνες που περιέχουν, μπορεί να μας βοηθήσει να προσθέσουμε περισσότερο χρώμιο στη διατροφή μας, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε ψωμί ολικής άλεσης.

➡️ Η κατανάλωση βρώμης αρκεί για να καλύψουμε το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε χρώμιο. Η τακτική κατανάλωση βρώμης ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

➡️ Ο χυμός της ντομάτας είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό ρόφημα που περιέχει χρώμιο, καθώς και βιταμίνες A, C, E και αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο. Θα πρέπει να αποφεύγουμε βέβαια τον κονσερβοποιημένο χυμό ντομάτας που έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και συντηρητικά.

➡️Τα μήλα είναι γνωστά ότι είναι υγιεινά και περιέχουν επίσης χρώμιο, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα μήλα είναι ένα υπέροχο φρούτο,που διαθέσιμο σχεδόν όλες τις εποχές του έτους.

➡️ Τα πράσινα φασολάκια ένα ακόμα από τα προϊόντα της ελληνικής φύσης που συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη χρωμίου.

➡️ Τέλος, το μητρικό γάλα περιέχει μικρές ποσότητες χρωμίου που είναι χρήσιμο για τα βρέφη, γεγονός που αποδεικνύει τα οφέλη του θηλασμού.
 

\Ας «χρωματίσουμε», λοιπόν, τον καμβά των διατροφικών μας επιλογών με φυσικές τροφές που κάνουν θαύματα για την υγεία μας και ας μην επαφιόμαστε μόνο στα φάρμακα, τις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής για την αναχαίτιση των ασθενειών που απειλούν την ζωή μας.