Καστανή ζάχαρη ή λευκή ζάχαρη;

Ζάχαρη. Η απόλυτη εξάρτηση της γλύκας στο στόμα. Την συναντάμε στο μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά στη φυσική της μορφή, αλλά εμπορικά την παράγουμε από το ζαχαροκάλαμο και τα σακχαρότευτλα. Καστανή και λευκή ζάχαρη παράγονται από τις ίδιες πηγές και συνήθως η πρώτη προτείνεται ως μια υγιεινή φυσική επιλογή που δεν επέχει υποστεί επεξεργασία. Είναι όμως έτσι;

Ας δούμε τα πράγματα με την σωστή τους σκοπιά. Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη είναι το τελικό προϊόν επεξεργασίας καθαρισμένο από κάθε είδος βρωμιάς, αλλά δυστυχώς και βιταμινών και μετάλλων που υπάρχουν στο αρχικό στάδιο συλλογής της από το φυτό. Η καστανή ζάχαρη πάλι δημιουργείται με την ανάμειξη ραφιναρισμένης ζάχαρης με μελάσα που της δίνει και το χαρακτηριστικό της χρώμα. Συνεπώς η καστανή ζάχαρη δεν θα πρέπει να θεωρείται διατροφικά ως ανώτερη από την λευκή.  Ίσως λίγο πιο θρεπτική γιατί εξακολουθεί να περιέχει κάποιες ασήμαντες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου, χαλκού αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Όσο για τη θερμιδική διαφορά που πολλοί πιστεύουν πως έχει από τη λευκή, αυτή είναι ανύπαρκτη!  Και οι δύο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν είναι πιο ωφέλιμη από τη λευκή. Ίσως αυτό που αξίζει να βάλουμε στη διατροφή μας είναι η η ακατέργαστη ζάχαρη που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, η οποία δεν υπόκειται σε επεξεργασία και θεωρείται απολύτως vegan. Δεν είναι μεν τόσο γλυκιά όσο οι «ανταγωνίστριες» της, αλλά σίγουρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να δώσει τη γλύκα της σε όλα μας τα πιάτα και ροφήματα.