Το τζιν παντελόνι

Έχετε ποτέ αναλογιστεί ποιο είναι το πιο διάσημο και πολυφορεμένο ένδυμα του σύχρονου ανθρώπου; Ναι σωστά το σκεφτήκατε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι άλλο παρά το τζιν παντελόνι. 

Το διαχρονικότερο ρούχο όλων των εποχών έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά φυσικά από την Αμερική και είναι τόσο παλιά όσο η Αμερική.Αυτό γιατί από μια εκδοχή το συγκεκριμένο ύφασμα προήλθε από το ύφασμα που ήταν κατασκευασμένα τα πανιά στις καραβέλες Νίνα, Πίντα και Σάντα Μαρία, με τις οποίες έφτασε το 1492 στον Νέο Κόσμο ο Χριστόφορος Κολόμβος.Περίπου τρεισήμισι αιώνες αργότερα, το 1850, ο εβραϊκής καταγωγής Βαυαρός Levi Strauss ταξίδεψε στην Καλιφόρνια πουλώντας τα αυθεντικά καραβόπανα του Κολόμβου για την κατασκευή σκέπαστρων για τα βαγόνια των ανθρακωρύχων. Σύντομα όμως η ανάγκη των εργατών για ανθεκτικά ρούχα οδήγησε τον Στράους να χρησιμοποιήσει το ύφασμα για να τους φτιάξει παντελόνια που λόγω της γενοβέζικης καταγωγής του, «τζένοαν» για τους Αμερικάνους, τα παντελόνια αυτά ονομάστηκαν τζιν (jeans). Το 1853 ο Levi Strauss ίδρυσε την πασίγνωστη εταιρεία Levi Strauss & Co., η που προμήθευε τους ανθρακωρύχους με ανθεκτικά τζιν παντελόνια, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Σύντομα όμως άρχισαν να υπάρχουν διαμαρτυρίες για το ιδιαίτερα σκληρό ύφασμα, που προκαλούσε ερεθισμούς στο δέρμα, καθώς και για τις τσέπες του που σκίζονταν εύκολα.

Έτσι ο δημιουργός, αντικατέστησε το ύφασμα με μια βαμβακερή εκδοχή του τζίν, το γνωστό μέχρι σήμερα denim. ενώ στις τσέπες πρόσθεσαν τις χαρακτηριστικές μεταλλικές κόπιτσες, που διαθέτουν τα τζιν μέχρι σήμερα και βοηθούν ώστε να μην σκίζονται. Όσο για το χαρακτηριστικό μπλε του χρώμα, όσο και αν φαίνεται παράξενο δεν ήταν το αρχικό χρώμα του παντελονιού, αλλά το μπεζ. Το μπλε υιοθετήθηκε το 1860 για να μη λερώνεται.

Και κάπως έτσι, με μεγάλα βήματα, φτάνει σήμερα από ένα αποκλειστικά ρούχο εργασίας που ήταν συνδεδεμένο με τους χειρωνάκτες και cowboys της Άγριας Δύσης να είναι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι σε όλες τις γκαρνταρόμπες. Μεγάλοι αστέρες του Χόλυγουντ συνέβαλαν στο να εκτιναχθεί η φήμη και οι πωλήσεις του τζιν στη κορυφή. To 1961 στην ταινία «Τhe Misfits» η Marilyn Monroe εμφανίζεται με τζιν παντελόνι και φέρνει στη μόδα το περιβόητο ρούχο πλέον και στις γυναικείες ντουλάπες. Από τότε το τζιν αποτέλεσε ενδυματολογική πρόταση της σύγχρονης μόδας και σύμβολο στην εικόνα πολλών επαναστατικών ρευμάτων. 

Η πολύωρη καθημερινή χρήση, ειδικά των πιο στενών τζιν που συχνά επιλέγουμε για να σμιλεύουν τη σιλουέτα μας, έχει συνδεθεί και με κάποια ζητήματα υγείας. 

👖 σκληρές ραφές προκαλούν ερεθισμούς στην ευαίσθητη γεννητική περιοχή με αποτέλεσμα φαινόμενα κυστίτιδας στις γυναίκες και συστροφής των όρχεων στους νεαρούς άντρες που φορούν πολύ στενά τζιν.

👖 Πιθανόν είναι να εμφανιστεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης. Η μακροχρόνια εφαρμογή των στενών τζιν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων με συνέπειες στη γονιμότητα, καθώς και σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

👖 Αν το παντελόνι είναι πολύ σφιχτό στην περιοχή της κοιλιάς τότε μπορεί να προκληθεί κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα καύσου και ερυγές, μέχρι και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ μπορεί να εμφανιστεί τοπική δερματική αλλεργική αντίδραση από τα κουμπιά ή το φερμουάρ.

👖 Η τριβή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα με αποτέλεσμα τον ερεθισμό της περιοχής και την εμφάνιση φλεγμονής με επώδυνες φλύκταινες. 

Είναι ένα ρούχο που ταιριάζει με τα πάντα, και μας συντροφεύει σε όλες τις στιγμές της ζωής μας. Νιώθουμε άνεση και ξεγνοιασιά φορώντας το, αλλά η συνετή χρήση του θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι παραπάνω δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.