Η νεράιδα του δοντιού

Μια νεράιδα με εξειδίκευση στην παιδοδοντιατρική, ξεκινά κάθε φορά το μακρινό της ταξίδι με το πρώτο κούνημα ενός νεογιλού δοντιού του μικρού παιδιού. Στο άκουσμά της πολλά δάκρυα έχουν στραγγίσει και άλλες τόσες παιδικές καρδιές έχουν χτυπήσει ανυπόμονα για τον ερχομό της. Μικροσκοπικά δοντάκια έχουν κρυφτεί με σπουδή κάτω από το μαξιλάρι και η χαρά για το δωράκι που θα αφήσει στη θέση τους, έχει κρατήσει τα βλέφαρα των ανήσυχων μικρών μας ανοιχτά. 

Ποια είναι όμως αυτή η νεράιδα και γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι γονείς νανουρίζουν τις ανήσυχες παιδικές ψυχές με την υπόσχεση της άφιξής της πάνω από το αγαπημένο προσκεφάλι; Η ιστορία της φαίνεται πως ξεκίνησε κατά τον 18ο αιώνα από τη Γαλλία όπου ένα παραμύθι εξιστορούσε πώς ένα ποντίκι που μεταμορφώθηκε σε ξωτικό κατόρθωσε να νικήσει τον κακό βασιλιά αφαιρώντας του κρυφά ένα-ένα τα δόντια. Σε πολλούς πολιτισμούς, τα δόντια, από τα παλιά ακόμη χρόνια, είχαν συνδεθεί με τη δύναμη και την άσκηση μεγάλης επιρροής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ακόμη και σήμερα ένα όμορφο χαμόγελο ξεκλειδώνει και την πιο δύστροπη ψυχή. Κάθε δόντι που αντικαθιστούσε ένα άλλο σήμαινε την απαρχή μιας αλλαγής, ενός καινούργιου ξεκινήματος, μια αισιόδοξης υπόσχεσης. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η απώλεια των δοντιών συνοδευόταν κάθε φορά και με αντίστοιχους μύθους.

Στις μέρες μας, η συμπαθητική νεράιδα του δοντιού έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς αν και ορισμένες φορές χάνεται στη λήθη των πιστεύω κάθε γονιού. Στα φτερά της κουβαλάει την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων και αυτό από μόνο του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την ανάπτυξη της φαντασίας κάθε παιδιού. Η ύπαρξη της σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου σταδίου ανάπτυξης του μικρού σας και η υπόσχεση της επίσκεψής της έχει τη δύναμη να απαλύνει το φόβο από την πρώτη τραυματική, πολλές φορές, έννοια της απώλειας.

Στο παραμύθι της, η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να προσθέσει και την ανάγκη να κρατήσουμε τα πρώτα δοντάκια του μικρού μας ήρωα γιατί είναι πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων που μπορεί να χρησιμεύσουν για οποιαδήποτε αποκατάσταση ιστού χρειαστεί το παιδί στο μέλλον.Αυτή η πληροφορία από μόνη της δίνει μια επιπλέον μαγική δύναμη στην αξιαγάπητη νεράιδα των δοντιών.

Αξίζει λοιπόν να της δώσουμε μια ευκαιρία να πασπαλίσει με χρυσόσκονη τους φόβους κάθε παιδικής ψυχής. Άλλωστε, στη θέση του πρώτου εκείνου δοντιού θα αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση και μια υπόσχεση πως μετά από κάθε απώλεια κάτι νέο, πιο όμορφο και πιο δυνατό θα φανεί… όπως το χαμόγελο των μικρών ηρώων μας.