Το πιο κρύο μέρος της Ελλάδας

Ποιο είναι άραγε το πιο κρύο μέρος της Ελλάδας; Μην βιαστείτε να πείτε το Νευροκόπι Δράμας ή την Φλώρινα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το πιο κρύο μέρος βρίσκεται… στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην Κεχρωτή, όπου συναντούνται θερμοκρασίες παγετού ακόμη και τους μήνες του καλοκαιριού! Τι είναι όμως αυτό που κάνει μια περιοχή που δεν απέχει και τόσο από την Τρίπολη, να έχει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση κρύβεται στις δολίνες. Ο όρος «δολίνη» προέρχεται από τη σερβο-κροατική λέξη dolina που σημαίνει «κοιλάδα». Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα από την καταβύθιση του εδάφους και περικλείονται από πολύ ψηλές ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία με αποτέλεσμα μακρές περιόδους παγετού, ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, και ακραίες τιμές χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει είναι έντονες αναστροφές της θερμοκρασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα ο κρύος αέρας να κατεβαίνει προς τα κάτω, και να γίνεται ακόμη πιο κρύος στο βάθος της κοιλάδας. Όταν συμβαίνει αυτό και έχουμε κοντά στο έδαφος ψυχρότερο αέρα από ό,τι σε υψηλότερα επίπεδα, δημιουργείται μια σταθεροποιημένη κατάσταση που δεν δίνει κίνηση στις αέριες μάζες. 

Στην περίπτωση της Κεχρωτής, που έχει υψόμετρο 1613 μέτρα, οι ράχες που την περικλείουν φτάνουν στα 1800 μέτρα, ενώ περίπου το μισό της δολίνης είναι δασωμένο. Αυτός ο συνδυασμός υψομέτρου με το μοναδικό ανάγλυφο της Κεχρωτής δίνουν και τις χαμηλές θερμοκρασίες, με συνηθισμένα τα φαινόμενα ολικού παγετού στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και των λοιπών εποχών, μια και τους θερινούς μήνες στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. H χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράφει από μετεωρολογικό σταθμό εγκατεστημένο στην κοιλάδα της Κεχρωτής ήταν -35°C τον Ιανουάριο του 2012. Υπάρχει λοιπόν εξήγηση για το φαινόμενο της … Σιβηρίας που παρατηρείται στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο Μαίναλο καθόλη τη διάρκεια του έτους και που του δίνει τα σκήπτρα του πιο κρύου μέρους της Ελλάδας.