Η Γη γυρίζει

Η Γη γυρίζει…Με μεγαλύτερη ταχύτητα πλέον σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια, τόση που ίσως χρειαστεί να προστεθεί στο μέλλον εμβόλιμα ακόμη ένα δευτερόλεπτο για να διασφαλίσουν οι επιστήμονες ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας. 

«Και όμως γυρίζει» επέμενε ο Γαλιλαίος σε πείσμα των διώξεων που υπέστη. Γιατί για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως η Γη ήταν επίπεδη. Ο Θαλής ο Μιλήσιος και αργότερα ο Πυθαγόρας και ο Παρμενίδης είχαν ανατρέψει αυτή την άποψη και στη συνέχεια ο Αριστοτέλης την είχε επιβεβαιώσει και πειραματικά, ενώ οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι υποστήριζαν πως δεν είναι καν το κέντρο του σύμπαντος, παρά περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο. Για να ανατραπούν στα μέσα του Β’ μΧ αιώνα από τον Πτολεμαίο Κλαύδιο ο οποίος υποστήριζε πως η Γη είναι μια ακίνητη σφαίρα και όλα τα άλλα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω της, μια θεωρία που οι φανατικοί κληρικοί ενστερνίστηκαν και πολέμησαν λυσσαλέα όποιον είχε διάφορο άποψη ως αιρετική. Έτσι όταν ο Κοπέρνικος μέσα από το μικρό του παρατηρητήριο διαπίστωσε το λάθος και κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η περιστροφή των ουράνιων σωμάτων», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προκαλώντας την καταδίκη του σε δημόσια περιφρόνηση μέχρι το θάνατό του. Χρειάστηκαν 121 χρόνια για να ανακαλύψει ο Γαλιλαίος τους νόμους της ισόχρονης κίνησης του εκκρεμούς παρατηρώντας μια λάμπα που πηγαινοερχόταν από τον αέρα, τους νόμους της βαρύτητας και το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο που απεδείκνυε περίτρανα το πόσο δίκιο είχε ο Κοπέρνικος. Όμως και η δική του ανακάλυψη θεωρήθηκε βλασφήμια με αποτέλεσμα να υποστεί φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να ανακαλέσει γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές. Το ίδιο διάστημα ο Κέπλερ εξηγούσε πως η Γη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά διορθώνοντας την θεωρία του Γαλιλαίου. Ο Ισαάκ Νεύτων στη συνέχεια διατύπωσε το νόμο της παγκόσμιας έλξης. 

Έχετε άραγε αναρωτηθεί τι θα συνέβαινε εάν έπαυε κάποια στιγμή η Γη να γυρίζει; Κατ’αρχήν όλα τα αντικείμενα θα πετούσαν προς μία κατεύθυνση με μεγάλη ταχύτητα και μια δική τους δυναμική. Τεράστια παλιρροϊκά κύματα θα αφάνιζαν τις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ πολύ ισχυροί άνεμοι θα σάρωναν τον πλανήτη. Όλο το νερό της Γης θα μαζευόταν σε δυο ωκεανούς και μόνο μια νέα ήπειρος θα έκανε την εμφάνισή της γύρω από τον ισημερινό, ενώ το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τον πλανήτη μας από την κοσμική ακτινοβολία θα εξαφανιζόταν. Ο πυρήνας της θα κλονιζόταν με αποτέλεσμα δυνατούς τυφώνες, σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, το δε σχήμα της θα άλλαζε και από γεωειδές που είναι σήμερα θα γινόταν σφαιρικό. Όσο για τις κλιματικές συνθήκες, οι επιστήμονες θεωρούν πως είτε θα ζεσταινόταν μόνο το ένα ημισφαίριο ενώ το άλλο θα ήταν παγωμένο, είτε ότι η Γη θα σταματούσε να περιστρέφεται εντελώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 6 μήνες συνεχούς ημέρας και 6 μήνες νύχτας. Οι άνθρωποι θα αναγκάζονταν να ζουν υπόγεια και να βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο με ειδικές προστατευτικές στολές και αναπόφευκτα κάποια στιγμή, η Σελήνη θα συγκρούονταν με την Γη.

Το τραγικό σε αυτό το σενάριο που φαντάζει μακρινό και απίθανο, είναι πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν το λιώσιμο των πάγων, επιφέρουν όντως αλλαγές στην περιστροφή του πλανήτη μας, εξαιτίας της μετατόπισης του άξονά του, αντίκτυπο που έχουν καταδείξει οι επιστήμονες από τη δεκαετία του 1990. Όπως είναι γνωστό, οι γεωγραφικοί πόλοι της που αποτελούν τον ιδεατό άξονα περιστροφής της δεν είναι σταθεροί και αλλαγές στη μάζα της Γης έχουν σαν αποτέλεσμα να μετακινείται και ο άξονας και κατά συνέπεια και οι πόλοι, που σήμερα έχουν μετακινηθεί σε απόσταση περίπου 4 μέτρων. Οι έρευνες υπογραμμίζουν πως οι τεράστιες απώλειες των παγετώνων λόγω της υπερθέρμανσης, αλλά και η υπεράντληση των υπογείων υδάτων, που έχει αφαιρέσει η ανθρωπότητα για λόγους αγροτικών εργασιών ή πόσης, έχουν επανακατανείμει τεράστιες ποσότητες νερού στον πλανήτη και ασκούν πίεση στον άξονά του. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο πραγματικός και επικίνδυνος είναι ο άνθρωπος και η αλόγιστη δραστηριότητά του για την επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη. Αλλά και πόσο μεγάλη σημασία πρέπει να δίνουμε όλοι στην προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη διαβίωση για να μην καταλήξουμε σε μια νέα γεωλογική εποχή, που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τη Γη όπως την ξέρουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

8 Ιανουαρίου: Παγκόσμια ημέρα περιστροφής της Γης