Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας

Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε….

*Οδυσσέας Ελύτης

Πως μπορεί ένας στίχος να φυσήξει μέσα μας σαν δροσερό φθινοπωρινό αεράκι και να μας ταξιδέψει στο σαγηνευτικό μπλε του ουρανού… αυτό το χρώμα με τις αμέτρητες μαγικές αποχρώσεις, που ακόμη και ένας ζωγράφος πρέπει να κάνει εξαντλητικές αναμείξεις για να το προσεγγίσει..

Το μπλε του ουρανού ανοίγει το πνεύμα και την ψυχή, και δίνει το συναίσθημα της απόλυτης ζωντάνιας και της εσωτερικής ελευθερίας. Είναι το χρώμα της νοσταλγίας, της αυτοθυσίας, της πίστης και της υπόσχεσης. Είναι το χρώμα των καλόπιστων ιδεαλιστών και συμβολίζει την ονειροπόληση. Η ψυχή ελευθερώνεται όταν η ματιά σου χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Το χρώμα της χώρας μας. Ένα μπλε που όμοιό του δεν υπάρχει! Ένα μπλε που συμβολίζει τη ζεστασιά των ανθρώπων, τη γνήσια ελληνική φιλοξενία, την παράδοση. Θυμίζει τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου, το Αιγαίο, τη σημαία μας, τον ελληνικό καταγάλανο ουρανό.

Συλλογίσου πόσες αποχρώσεις του μπλε μπορείς να αριθμήσεις χωρίς πολύ σκέψη.. Γαλάζιο, θαλασσί, γαλαζοπράσινο, σκούρο μπλε, τυρκουάζ, γκρι μπλε … Και ενώ εμείς φωτογραφίζουμε, χρωματίζουμε και υμνούμε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, το BBC δημοσίευσε μία έρευνα που έδειξε ότι οι Έλληνες που ζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους σε χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δεν υπάρχει γλωσσικός διαχωρισμός στις αποχρώσεις του μπλε, αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα της διάκρισης των διαφορετικών τόνων του μπλε και του γαλάζιου. Αυτό χρεώνεται στο γεγονός ότι μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αγγλόφωνο περιβάλλον, ο εγκέφαλος των εγγενών ομιλητών της ελληνικής γλώσσας αρχίζει να ερμηνεύει τα χρώματα “γαλάζιο” και “μπλε” ως μέρος της ίδιας χρωματικής κατηγορίας, μιας και, όπως γνωρίζουμε, σκεφτόμαστε με λέξεις.Πέραν λοιπόν της πλουσιότερης γλώσσας, η επαφή μας με έναν τόσο εντυπωσιακό ουρανό γέννησε την ανάγκη να διαχωρίζουμε και να ονοματίζουμε το μπλε σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις. Όλη η Ελλάδα ένας καμβάς με μπλε πινελιές.

Το μπλε είναι το πιο αγαπητό χρώμα. Συνδέεται συχνά με το βάθος των συναισθημάτων και τη σταθερότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, τη φρόνηση, την αξιοπιστία, τη νοημοσύνη και την αλήθεια.Θεωρείται ευεργετικό για το μυαλό και το σώμα. Επιβραδύνει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και συνδέεται έντονα με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Και αυτό γιατί, προφανώς, το έχουμε ασυνείδητα συνδέσει με τον ουρανό και τη θάλασσα.

Το μπλε χρώμα πρωτοδημιουργήθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους το 2200 π.Χ. σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας μόνιμης χρωστικής oυσίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία επιφανειών. Από τότε, το μπλε χρώμα συνέχισε να εξελίσσεται και η σύνδεσή του με φυσικά στοιχεία, όπως ο ουρανός και το νερό της θάλασσας, το έχουν σταθεροποιήσει ως ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα στις τάξεις των καλλιτεχνών, των σχεδιαστών και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους των εικαστικών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία το πιο διάσημο χρώμα στον κόσμο…Πόσο μάλλον για εμάς… Που έχουμε το πιο όμορφο μπλε στο κόσμο… στον ουρανό μας και στη θάλασσα μας!