Το κεφίρ

Κεφίρ. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη keyif που σημαίνει «ευφορία» μετά από ένα καλό φαγητό. Ρόφημα που συναντάται στην Ν.Α Ευρώπη και την Ασία, το κεφίρ παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα με την προσθήκη ζυμομυκήτων και βακτηρίων που ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα και το μετατρέπουν στο αγαπημένο ρόφημα με την ελαφρά ξινή γεύση, που ενδείκνυται ακόμη και για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.  

Μια μερίδα κεφίρ περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β1 και Β12 καθώς και D και μαγνήσιο. Είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι, χαρίζοντας καλή πέψη και διαχείριση του σωματικού μας βάρους, αλλά και αντικαρκινική προστασία. Μάλιστα, έρευνα έχει καταδείξει πως το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τα καρκινικά κύτταρα κατά 56% στον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, μας παρέχει ισχυρή αντιβακτηριακή προστασία χάρη στο προβιοτικό Lactobacillus kefiri που μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, το ελικοβακτηρίδιο το πυλωρού και το Ε.coli και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις διάρροιες. Όσο για το ασβέστιο που περιέχει, βελτιώνει την υγεία των οστών και επιβραδύνει την οστεοπόρωση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως το κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών, γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της οστικής πυκνότητας που με τη σειρά της συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις πως βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα, ενώ το κεφιράν, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, φαίνεται πως έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. 

Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν ακόμη και κεφίρ που παρασκευάζονται από νερό καρύδας και άλλα φυτικά συστατικά. Καταναλώστε το άφοβα πρωί ή βράδυ σε χυμούς, στις σαλάτες ή σκέτο και αφήστε την ευεργετική του δράση να βοηθήσει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας να ανταπεξέλθει στις διατροφικές και όχι μόνο προκλήσεις της κάθε σας ημέρας.