Οι 9 θεραπευτικές, καλλυντικές και τονωτικές ιδιότητες των αγγουριών

Τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, τα αγγουράκια έχουν την τιμητική τους στις σαλάτες και τα σάντουιτς. Πολλοί γνωρίζουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, λίγοι όμως ξέρουν πόσες θεραπευτικές χρήσεις έχουν: 

➡️Απαλύνετε το αίσθημα κνησμού και τα πρησμένα μάτια. Κόψτε δύο φέτες και τοποθετείστε τις στα μάτια σας, ειδικά αν τα νιώθετε κόκκινα ή δεν κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ, ή αν αισθάνεστε φαγούρα λόγω αλλεργίας. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες αγγουριού σε μια κανάτα με νερό που θα παγώσετε στο ψυγείο και στη συνέχεια θα κάνετε κρύες κομπρέσες με αυτές. 

➡️ Φτιάξτε έναν υγιεινό χυμό.Η απαλή τους γεύση επιτρέπει να τα προσθέσουμε στο χυμό φρούτων ή άλλων λαχανικών και με τον τρόπο αυτό να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών. Η περιεκτικότητά τους σε lariciresinol, pinoresinol και secoisolariciresinol τα κάνει σύμμαχους της υγείας μας. 

➡️ Θεραπεύστε τα μικρο-εγκαύματα.Απλώστε φέτες αγγουριού στις περιοχές που πάσχουν από ηλιακό έγκαυμα ή βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει φέτες αγγουριού. 

➡️ Πιείτε νερό αγγουριού.Κόψτε τα σε φέτες και προσθέστε τα σε νερό με πάγο μαζί με φέτες λεμονιού. Αφήστε το μείγμα να μαριναριστεί στο ψυγείο για μία ώρα και πιείτε το καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί, καθώς έχει ελαφρά διουρητική δράση που μπορεί να βοηθήσει στην πίεση, αλλά και στην μείωση του σωματικού βάρους. 

➡️Φάτε τα.Η κατανάλωσή τους μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά πως είναι μια ελκυστική επιλογή, όμως τα αγγουράκια μπορούν να μπλοκάρουν τα ένζυμα COX2 (ακριβώς όπως το δημοφιλές αντιφλεγμονώδες Celebrex), μειώνοντας τις κυτοκίνες στον οργανισμό. Είναι πάντα μια καλή επιλογή και για τον έλεγχο του βάρους σας όταν συνοδεύουν τη σαλάτα σας, με ντομάτα, βασιλικό και βινεγκρέτ λεμονιού. 

➡️Θεραπεύουν την ακμή.Τα αγγουράκια έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν τη βρωμιά, τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα και τα υπολείμματα του μέικ απ, καθώς και να καλμάρουν το ερεθισμένο δέρμα και τις κοκκινίλες. Προσθέστε ένα αγγουράκι με τη φλούδα μαζί με 2 σταγόνες έλαιο tea tree και 5 σταγόνες λεβάντας στο μπλέντερ και φτιάξτε μια φυσική μάσκα που θα απλώσετε στις περιοχές του προσώπου που πάσχουν. 

➡️ Φτιάξτε τη δική σας λοσιόν προσώπου.Κόψτε φέτες αγγουριού και προσθέστε τις σε μεταλλικό νερό. Αφήστε τις να μαριναριστούν για μία ώρα και στη συνέχεια αφαιρέστε το αγγουράκι και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας οργανικό χυμό αλόης, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 5 σταγόνες γιασεμιού. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα προσθέστε και 5 σταγόνες ελίχρυσο, ενώ για το ξηρό δέρμα χρησιμοποιείστε ροδόνερο. 

➡️ Φτιάξτε vegan σάντουιτς. Κόψτε φέτες αγγουριού αντί ψωμιού, αφαιρέστε τους σπόρους στο μέσο και προσθέστε μια κουταλιά τονοσαλάτας ή κοτοσαλάτας. Πασπαλίστε με λίγο πιπέρι καγιέν, ή μαϊντανό και έχετε ένα υπέροχο σάντουιτς χωρίς γλουτένη.Μια άλλη εναλλακτική για χαμηλών λιπαρών γλυκό είναι να προσθέσετε καρπούζι σε φέτες αγγουριού που τις έχετε σκάψει στο κέντρο σαν «βαρκούλες» και να τις αλείψετε με κρέμα καπνιστού σολωμού πασπαλισμένη με λίγο άνηθο. 

➡️ Φτιάξτε τη δική σας Aqua Fresca (φρέσκο νερό στα Ισπανικά)Κόψτε σε κυβάκια 2 μεγάλα αγγούρια με τη φλούδα και προσθέσετε 1,5 φλυτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας, 1/3 του φλυτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, 1/3 φλ. ζάχαρη καρύδας ή μέλι και 1,5 φλ. νερό. Βάλτε τα στο μπλέντερ με λίγα παγάκια και γεμίστε με νερό. Χτυπήστε τα υλικά μέχρι τα πολτοποιηθούν και στη συνέχεια περάστε το μίγμα από σουρωτήρι. Σερβίρετε το «ποτό» με μπόλικο πάγο και ένα φυλλαράκι μέντας. 

Τώρα γνωρίζετε πως να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές, καλλυντικές και τονωτικές ιδιότητες των αγγουριών!

Credits to: https://suzycohen.com/articles/cucumber_antioxidant/