Το κατσικίσιο τυρί και τα μοναδικά οφέλη του

Με υψηλή γευστική ένταση, δυνατό άρωμα και πολλές διαφορετικές υφές – από κρεμώδες μέχρι σκληρό- το κατσικίσιο τυρί, θεωρείται εκλεκτός μεζές για όλους τους τυρολάτρεις παγκοσμίως.

Το chèvre, όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται παγκοσμίως με τη γαλλική του ονομασία (που σημαίνει «κατσίκα») το κατσικίσιο τυρί, δεν είναι πάντα λευκό, ούτε μαλακό, ούτε άρρηκτα δεμένο με τη Γαλλία, που πρόλαβε και το προώθησε πρώτη στο τραπέζι και στη συνείδησή μας. Πολλές αρχαίες αναφορές αποδεικνύουν πως το κατσικίσιο τυρί ξεκίνησε από τον ελλαδικό χώρο. Ο Όμηρος, για παράδειγμα, αναφέρεται στο τυρί στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και μάλιστα στον «αίγιον τυρόν», δηλαδή το κατσικίσιο τυρί, αναφερόμενος στον βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο. Επίσης, ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού ενώ όλοι θυμόμαστε από την ελληνική μυθολογία την ιστορία του Δία που, κυνηγημένος από τον πατέρα του, επέζησε χάρη στο γάλα της κατσίκας Αμάλθειας.

Παρότι φτιάχνεται με περίπου ίδια διαδικασία με εκείνη του αγελαδινού τυριού, το κατσικίσιο διαφέρει σε θρεπτική αξία ενώ έχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα: περιέχει λιγότερη λακτόζη και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και από εκείνους που παρουσιάζουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, περιέχει μικρότερα σφαιρίδια λίπους σε σχέση με τα τυριά από αγελαδινό γάλα, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Αναλυτικότερα:

– Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Είναι στην πραγματικότητα πλουσιότερο σε ασβέστιο, με περίπου 33% της καθημερινής συνιστώμενης τιμής, έναντι του 28% στο γάλα αγελάδας.

– Τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, απορροφώνται καλύτερα, σε σχέση με τα αγελαδινά. Ειδικότερα, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος αφομοιώνονται πιο εύκολα. Συνεπώς, αποτελεί μια καλή επιλογή για ασθενείς με οστεοπόρωση και σιδηροπενία.

– Το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι, το οποίο το βρίσκουμε σε πήλινη και πλαστική συσκευασία, είναι φυσική πηγή προβιοτικών. Έτσι, βελτιώνει την πεπτική υγεία, μειώνει τις φλεγμονές και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

– Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία μπορούν βελτιώσουν τη συνολική υγεία του δέρματος.

– Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη γάλακτος, κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργίες.

– Επίσης, η νιασίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κατσικίσιο γιαούρτι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό.

Ήξερες ότι…;

– Το κατσικίσιο γάλα είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό. Τα εντυπωσιακά οφέλη του για την υγεία και πρόσφατες έρευνες σχετικά με τις θετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, το κατέστησαν μια δημοφιλή διατροφική επιλογή.

– To κατσικίσιο τυρί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό, παρέχοντας περίπου 300 mg ανά 100 γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

– Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων κατσικίσιου τυριού την ημέρα καλύπτει περίπου το 78 % των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ριβοφλαβίνη. Η ριβοβλαβίνη είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι αναγκαίες για να είναι υγιές το συκώτι μας, το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

– Τα λιπαρά οξέα του κατσικίσιου τυριού χωνεύονται πιο γρήγορα από το αγελαδινό, παρέχοντας μια άμεση πηγή ενέργειας, που οδηγεί σε αυξημένη αίσθηση κορεσμού.

Το φρέσκο κατσικίσιο τυρί κάνει εξαιρετική παρέα στον φρέσκο αρακά, λαδερό ή ελαφρά αχνισμένο ‒και λιωμένο σε ψωμί‒ στις αγκινάρες και στα λαδερά, αλλά και σε ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί και σε καλοκαιρινούς ντάκους με ντοματούλα και κάππαρη. Στην πιο σκληρή, ώριμη υφή του συμπληρώνει ιδανικά τον μεζέ για κρασί, ούζο ή τσίπουρο, κοσμεί τις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες και λιώνει μοναδικά σε γκουρμέ πίτσες και κάθε είδους πιτάκια. 

Πειραματιστείτε λοιπόν, εντοπίστε πια εκδοχή του τυριού ταιριάζει στον ουρανίσκο σας και εντάξτε το τόσο ωφέλιμο τυρί στο διατροφολόγιο σας κάνοντας στον εαυτό σας ένα πολύτιμο δώρο…