Το θεραπευτικό φως

Πόσο σημαντικό άραγε είναι το φυσικό φως; Θα υπήρχε άραγε ζωή χωρίς αυτό; 

Η επιστήμη απαντά πως η ζωή στον πλανήτη μας, τόσο για τα έμβια όντα όσο και για τα φυτά, οφείλεται στο φως και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας και την ψυχική μας διάθεση. Είμαστε φτιαγμένοι για να λειτουργούμε στο φυσικό φως και να αναπαυόμαστε όταν εκείνο εκλείπει. Οποιαδήποτε άλλη εναλλαγή, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού μας.

Η πιο γνωστή θετική του επίδραση είναι η ενίσχυση της παραγωγής βιταμίνης D, της βιταμίνης «του ήλιου», που είναι ουσιαστικής σημασίας για την οστική μας υγεία, την πρόληψη από καρδιακές παθήσεις και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, η έκθεσή μας στο φυσικό φως απομακρύνει την κατάθλιψη και ενισχύει την ψυχολογία μας. Ακόμη και ο ύπνος μας είναι καλύτερος και πιο ποιοτικός όταν συνοδεύεται από το χάδι του φυσικού φωτός στο πρόσωπό μας κάθε πρωί, απομακρύνοντας τους κινδύνους για διαβήτη και καρδιοπάθεια. Στους εσωτερικούς δε χώρους η ανεμπόδιστη είσοδος του ηλιακού φωτός είναι πάντα το ζητούμενο, προκειμένου να επιτυγχάνεται φυσιολογική λειτουργία του κιρκαδικού μας ρυθμού, ευεξία, εγρήγορση και καλή διάθεση. 

Το ερώτημα συνεπώς είναι πόσο φως χρειαζόμαστε για να παραμένουμε υγιείς. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθούμε να περνούμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο φυσικό φως ακόμη και τους χειμερινούς μήνες γιατί κανένα τεχνητό φως δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει το χάδι των ακτίνων του ηλίου. Για τις γυναίκες, το φυσικό φως του ήλιου βοηθά λόγω της βιταμίνης D στην προστασία από την οστεοπόρωση, και η έκθεσή τους έστω και για μικρό διάστημα σε αυτό συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Για όσους υποφέρουν από δερματοπάθειες ο ήλιος έχει ευεργετική δράση και η προστατευμένη μας έκθεση σε αυτόν αυξάνει τις ενδορφίνες ανακούφισης των πόνων και απογειώνει τη διάθεση μας. Το τεχνητό φως δεν μπορεί να υποκαταστήσει στο ελάχιστο το φυσικό φως και μάλιστα συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης τα τελευταία 50 χρόνια.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο φωτισμό, διαφορετικής έντασης και εναλλαγής από ζεστό σε ψυχρό, να μεταμορφώσουμε την ατμόσφαιρα σε κάθε δωμάτιο, ώστε αντίστοιχα να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις δραστηριότητες της ημέρας και της νύχτας. Η σωστή επιλογή της θερμοκρασίας χρώματος της πηγής φωτισμού φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή και την παραγωγικότητά μας. Το θερμό φως είναι απαλό και χαλαρωτικό για τα μάτια, ενώ αντίθετα το ψυχρό βοηθά στις λεπτομέρειες και τα χρώματα, ενισχύει τη συγκέντρωση και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την αύξηση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε απαλό και ζεστό φως στις κρεβατοκάμαρες που να προδιαθέτει για τη χαλάρωση και το απόλυτο σκοτάδι για να συντονιστεί ο Μορφέας με τις ανάγκες ανάπαυσής μας. Απαραίτητο είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στο λεγόμενο μπλέ φως των υπολογιστών και κινητών λίγο πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, ο χαμηλός φωτισμός στη διάρκεια του φαγητού μάς βοηθά να τρώμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας, αν και το φως στους πάγκους της κουζίνας χρειάζεται να είναι πιο έντονο ώστε να βοηθά την παρασκευή του φαγητού. Δυνατός και λειτουργικός φωτισμός προτείνεται για το γραφείο που απαιτεί ξεκούραστο διάβασμα αλλά και το μπάνιο ενώ ψυχρό φωτισμό επιλέγουν οι ειδικοί μόνο για τους επαγγελματικούς χώρους, ώστε να παραμένει το άτομο σε εγρήγορση και να δίνεται έμφαση  στα προϊόντα προς πώληση και τις βιτρίνες, αλλά και για καλύτερη αναζήτηση σε αποθηκευτικούς χώρους.

Το φως παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Ανοίξτε λοιπόν τις κουρτίνες για να λούσουν οι ακτίνες του ήλιου κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας, βγείτε όσο περισσότερο μπορείτε έξω, και καλημερίστε το κάθε πρωϊνό που ξημέρωσε σε έναν πλανήτη που έχει την τύχη να απέχει την ιδανική απόσταση από τον ζωοφόρο Ήλιο.