Γυμνισμός

Ο γυμνισμός είναι ένα παγκόσμιο πολιτισμικό κίνημα, το οποίο προωθεί και υπερασπίζεται τη γυμνότητα του σώματος, απενοχοποιώντας την από το σεξουαλικό πρόσημο που της έχει προσδοθεί ανά τα χρόνια. Για ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, ο γυμνισμός αποτελεί τρόπο και φιλοσοφία ζωής άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία, τη χαρά, την επιστροφή στη φύση και τον εορτασμό του θαύματος που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα, όποια μορφή κι ηλικία και να έχει αυτό.

Ο γυμνισμός δεν έχει, ως όρος, σχέση με τη σεξουαλικότητα ή τον ερωτισμό. Πρεσβεύει τη φυσικότητα και εκφράζει την έννοια του γυμνού ανθρώπινου σώματος ενταγμένου σε ένα σύνολο γυμνών σωμάτων. Οι γυμνιστές πιστεύουν ότι το γυμνό ανθρώπινο σώμα πρέπει να είναι αποδεκτό και σεβαστό με όλες του τις ιδιαιτερότητες. Το βάρος, τις ουλές του, τις ραγάδες, τη χαλάρωση, τη γήρανση του. Η θέα του δεν είναι ντροπή, δεν διαφθείρει, δεν είναι υποτιμητική ή επικίνδυνη. Είναι μια υγιής φυσική κατάσταση, η πιο αγνή μας εικόνα αφού όλοι ήρθαμε στη ζωή γυμνοί. Πολλοί δε από τους οπαδούς του γυμνισμού, θεωρούν ότι γίνονται πιο αποδεκτοί από τους άλλους για αυτό που είναι, τόσο σωματικά όσο πνευματικά και συναισθηματικά. Χωρίς ρούχα η κοινωνική τάξη του καθενός δεν είναι άμεσα ορατή. Ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου, Παναγιώτης Κορδούτης αναφέρει για το γυμνισμό: «Μας φέρνει σε επαφή με την ίδια τη φύση μας, θυμίζοντάς μας ότι είμαστε φύση, μέρος του έμβιου κόσμου, που αξίζει να υπάρχουμε όπως ακριβώς είμαστε, με τα παχιά ή αδύνατα σώματά μας, τα κοντά ή ψηλά, τα νεανικά ή γερασμένα, τα περισσότερο ή λιγότερο εύρωστα, μας αναγκάζει να επικοινωνήσουμε με τη γυμνή μας ταυτότητα, να την αποδεχτούμε έξω και πέρα από το κοινωνικό μας πλαίσιο, να νιώσουμε καλύτερα για αυτό.  Κατά κάποιο τρόπο, βγάζοντας τα ρούχα μας ξανακάνουμε κανονικό το σώμα μας. Μετά την πρώτη αμηχανία του νεοφώτιστου κανείς δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για την όποια ιδιαιτερότητα ή απλώς τη διαφορετικότητα του κορμιού σου. Είσαι όπως είσαι και έχει καλώς! Αυτό προσφέρει ο γυμνισμός».

Το κίνημα του γυμνισμού στην Ελλάδα δεν είναι μία νεόφερτη συνήθεια. Στην Ελλάδα η πρώτη εμφάνιση των γυμνιστών σημειώθηκε την εποχή του Μεσοπολέμου. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα ελκύει αρκετούς τουρίστες θιασώτες του γυμνισμού, οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τις παραλίες όπου μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν τον γυμνισμό. Η μεγάλη άφιξη γυμνιστών στην Ελλάδα σημειώθηκε τη δεκαετία του ’50. Για κάποιους ο γυμνισμός αποτελούσε (και αποτελεί ακόμη) επαίσχυντη συνήθεια, μια φιλοσοφία που προκαλεί την «ακολασία», μια στάση ζωής που σκανδαλίζει. Πόσο μάλλον εκείνη την εποχή, που ο κόσμος δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος, όσο σήμερα τουλάχιστον, με το να βλέπει τη γύμνια του συνανθρώπου του σε κοινή θέα. Αν μπορούσαμε να δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη χρονολογία σχετικά με την «επίσημη» αποδοχή του κινήματος του γυμνισμού στη χώρα μας, αυτή θα μπορούσε να είναι το 1983, όταν ψηφίστηκε και ο σχετικός νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος επιτρέπει τον γυμνισμό σε οργανωμένα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών (ξενοδοχεία, λέσχες, κάμπινγκ κ.ά.) και σε όμορες παραλίες αυτών. Παρότι ζούμε σε μια χώρα με μια ατελείωτη ακτογραμμή, ο λαός μας δεν έχει την κουλτούρα του γυμνισμού, τουλάχιστον όχι όπως την έχουν οι Βορειοευρωπαίοι. Μα και εκεί παρατηρείται μια αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ παλαιότερων και νεότερων γενεών σε σχέση με τον γυμνισμό με τους νέους να είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους γονείς τους να αφαιρέσουν δημόσια το μαγιό τους, εν μέρει επειδή θεωρούν τη μόδα κρίσιμο δείκτη της ομαδικής τους ταυτότητας.

Σίγουρα ο ήσυχος και χωρίς αναστολές γυμνισμός, απαλλαγμένος “από οποιαδήποτε σεξουαλική έννοια”, είναι, ως τρόπος επικοινωνίας με τη φύση, μια παλιά παράδοση που οι νέοι δεν δείχνουν άνετοι να ακολουθήσουν. Η κοινωνία μας αλλάζει αλλά αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει είναι η ασύγκριτη αίσθηση του θαλάσσιου μπάνιου και της ηλιοθεραπείας όταν δεν μεσολαβεί τίποτα ανάμεσα στο δέρμα σου και το νερό ή το ηλιακό φως. Είναι η ελευθερία και η απόλαυση στον υπερθετικό βαθμό. 

14 Ιουλίου: Ημέρα του Γυμνισμού 
Credits to: https://thefoodies.gr/www.lifo.gr