Το υπέροχο δένδρο της κερασιάς!

Κερασιά! Κατάφορτη με κόκκινους πεντανόστιμους λαχταριστούς καρπούς που περιμένουν να συλλέξουμε και να απολαύσουμε για την γλυκύτητα τους αλλά και την πλούσια διατροφική αξία τους. Και ενώ οι περισσότεροι αγαπούμε τα κεράσια λίγοι γνωρίζουμε το υπέροχο αυτό δέντρο που τα παράγει. 

Ιερό δέντρο για τις χώρες της Άπω Ανατολής, γιορτινό σύμβολο ερχομού της άνοιξης, πολυφωτογραφημένο για τα πανέμορφα λευκά-ροζ λουλουδάκια του, αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την ευγένεια, και την σεμνότητα. Αποτελεί οιωνό καλής τύχης και έμβλημα αγάπης, ενώ προσφέρεται ως ένδειξη φιλίας σε άλλους λαούς. Η λαβή των σπαθιών των σαμουράι ήταν στολισμένη με κεράσια, που εκπροσωπούσαν την πολεμική κλίση και την μοίρα αυτών των ανδρών. Ο κόκκινος καρπός του κερασιού ήταν σύμβολο του αίματος και της σάρκας, που έπρεπε να κοπεί για να φτάσει κάποιος στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αλλά και στους γάμους, το έθιμο απαιτεί να ετοιμάζεται ένα ρόφημα από άνθη κερασιάς, εγγύηση για την ευτυχία των νεονύμφων. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τον καρπό του κερασιού σύμβολο της αθανασίας. Το δε ξύλο της κερασιάς χρησιμοποιείται την Πρωτοχρονιά για να κρατήσει μακριά τα κακά πνεύματα.

Στη χώρα μας συναντάς κερασιές στην ορεινή Αρκαδία και Λακωνία αλλά περισσότερο στην κεντρική και δυτική Μακεδονία που μοιάζει να έχει βρει το ιδανικό κλίμα για το μόνιμο σπίτι της. Η πρώτη γραπτή αναφορά στην κερασιά και τους πολύτιμους καρπούς της έγινε από τον Έλληνα συγγραφέα Θεόφραστο ο οποίος έκανε απογραφή των φρούτων στο βιβλίο του “Περὶ φυτῶν ἱστορία” το 300 π.Χ. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς έφτασε η κερασιά στην Ελλάδα στα αρχαία χρόνια αλλά η επικρατέστερη είναι ότι μας ήρθε από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου που είναι ενδημική. Στη μεταφορά της μοιάζει να βοήθησαν τα μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύοντας μεγάλες αποστάσεις άφηναν με τα απορρίματα τους κουκούτσια που βρήκαν στο έδαφος τις κατάλληλες συνθήκες για να «γεννήσουν» δέντρα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, στην Ελλάδα η κερασιά ήρθε στους πρώτους ιστορικούς χρόνους από την Κασπία και πιο συγκεκριμένα από την Κερασούντα με τον Λυσίμαχο, τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πίστευε στην αξία των ζουμερών κερασιών για την υγεία των στρατευμάτων. Τα κεράσια ήταν επίσης και η αγαπημένη λιχουδιά του Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλου που τα έφερε στη Ρώμη. Μάλιστα, εξαιτίας της προτίμησης τους από τους κατοίκους των ρωμαϊκών χρόνων, τα κεράσια αποτελούσαν μέρος του καθημερινού γεύματός τους και καθώς ταξίδευαν συνεχώς, τα κουκούτσια που πετούσαν έγιναν δέντρα σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Υπάρχει δε ένα γνωμικό που λέει ότι μπορείς να βρεις τους παλιούς ρωμαϊκούς δρόμους αν ακολουθήσεις τις άγριες κερασιές!

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία της αρχίζει από τον τέταρτο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις σε καρπούς έχει μετά τον εικοστό χρόνο. Εκτός από τους πολύτιμους καρπούς που μας προσφέρει, το ξύλο της θεωρείται ανθεκτικό στην υγρασία, και κατάλληλο για κατασκευή επίπλων και μουσικών οργάνων. Τι να πρωτοπούμε δε για τους υπέροχους καρπούς της, τα κεράσια, τα γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, τις ελάχιστες θερμίδες και τις ευεργετικές για την υγεία μας

➡️Τα κεράσια έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Θεωρούνται μια εξαιρετική πηγή καλίου που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κρατούν σε ισορροπία το νάτριο του σώματος, αποτρέποντας την εμφάνιση υπέρτασης. Ταυτόχρονα, περιέχουν: βιταμίνη C και E, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

➡️Τα κεράσια βελτιώνουν την ποιότητα του σύπνου επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη και μελατονίνη.

➡️Αντιμετωπίζουν την #ουρική #αρθρίτιδα και καταπολεμούν τους πόνους και τις εξάρσεις που προκαλεί η ασθένεια.

➡️Βοηθούν στην καταπολέμηση των ημικρανιών χάρη στα βιοφλαβονοειδή και ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, προστατεύοντας μας από τη χοληστερίνη και το σάκχαρο. Την ίδια στιγμή, τα κεράσια χαρακτηρίζονται ως η «τροφή του εγκεφάλου», καθώς προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και βοηθούν στην πνευματική εγρήγορση. 

➡️ Μειώνουν το λίπος της κοιλιάς και το συνολικό βάρος του σώματος, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Παράλληλα, περιέχουν πολλές βιταμίνες, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6 που έχουν ζωτική σημασία για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.

➡️Συμμετέχουν στην πρόληψη του καρκίνου και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κύτταρα, από τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα, περιέχουν βιταμίνη Α που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα στα όργανα και τους αδένες του σώματος. 

Η κερασιά, το υπέροχο αυτό δέντρο, το σύμβολο της αναγέννησης και της ελπίδας, που έχει τόσο υμνηθεί για την τέλεια ομορφιά των λουλουδιών και την παραγωγή των λαχταριστών καρπών του, έχει σήμερα τη γιορτή του! 
Αγαπημένη μας κερασιά, σ´ευχαριστούμε πολύ που υπάρχεις στη ζωή μας!