Τι μας δίδαξε ο κορωνοϊός

Αβεβαιότητα, εκνευρισμός, φόβος, ανασφάλεια για το μέλλον, ανατροπές σε ό,τι είχες σχεδιάσει, μοναξιά. Αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας.

Η ζωή μας έχει αλλάξει και το ίδιο συμβαίνει και με την καθημερινότητά μας, τα μικρά και μεγάλα που την έκαναν μοναδική και δεδομένη. Ορισμένες φορές βρίσκουμε τη δύναμη να βγούμε από το τέλμα που νιώθουμε απέναντι στην εκδίκηση της φύσης και να δούμε τη ζωή με νέα μάτια. Να εστιάσουμε στα θετικά και να χαράξουμε μια καινούργια πορεία. Άλλες πάλι φορές, βλέπουμε μόνο αυτά που χάσαμε χωρίς επιστροφή, τις συνθήκες μιας ζωής που αναποδογύρισε στο πέρασμα του χρόνου και σάρωσε σχέδια και προσδοκίες.

Είναι βέβαιο πως κάθε περιορισμός λειτουργεί αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή όλων μας. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειρίζεσαι επιθυμίες που έχουν μπει σε αναμονή, οικονομικά που ψυχορραγούν, υπομονή που διαρκώς δοκιμάζεται, αβεβαιότητα για το μέλλον που ξημερώνει. Οι μέρες διαδέχονται η μία την άλλη και μοιάζουν ίδιες, άχρωμες όπως και τα συναισθήματά σου. Ο χρόνος χάνει την έννοια του και εσύ το νόημα της ύπαρξής σου, αιχμάλωτος θαρρείς σε ένα φαύλο κύκλο κατάθλιψης και έλλειψης επιλογών. Άλλες φορές πάλι, σηκώνεσαι από το κρεβάτι με εκείνο το παλιό βλέμμα της αισιοδοξίας και της πεισμωμένης άρνησης να παραδοθείς αμαχητί στην χωρίς τέλος καραντίνα. Σε κατακλύζει ευγνωμοσύνη που ο ιός δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας σου. Νιώθεις έντονη την ανάγκη να ελπίσεις και ξεκινάς να καταστρώνεις σχέδια για τη μέρα που θα ακούσεις πως ο ιός αποτελεί πλέον παρελθόν.

Όπως και να νιώθεις, είσαι άνθρωπος και το μυαλό σου είναι η κινητήριος δύναμή σου. Είναι φυσικό τα συναισθήματά σου να εναλλάσσονται διαρκώς. Είναι όμως βέβαιο πως και αυτή η περίοδος θα περάσει και θα αποτελέσει παρελθόν. 

✅ Αρνήσου να παρασυρθείς και να χαθείς μέσα στο σήμερα και κοίταξε στα μάτια το αύριο, αυτό που υπόσχεται μια καλύτερη μέρα. 

✅ Αγκάλιασε τις αδυναμίες σου και την αρνητική σου διάθεση και ανασύνταξε τις δυνάμεις σου. 

✅ Συνειδητοποίησε πως όταν μένεις στάσιμος και μουδιασμένος, άπραγος και αδύναμος απέναντι στη ζωή, καλείσαι εσύ ο ίδιος να σηκωθείς, να πατήσεις ξανά γερά στα πόδια σου, να προσαρμοστείς στη νέα πραγματικότητα. 

✅ Βρες τα θετικά μέσα από τις δυσκολίες και μετέτρεψέ τα σε σοφία.

✅ Διώξε μακριά από το σκέψη σου όσα έπαψαν από καιρό να λειτουργούν, σταμάτα να θρηνείς για μια καθημερινότητα που χάθηκε και ευαισθητοποιήσου, συνεργάσου με το διπλανό σου, αναθεώρησε τα σχέδιά σου για το μέλλον. 

Ο ιός ίσως και να ήταν η αφορμή για να δεις με άλλο μάτι τη ζωή και να αναθεωρήσεις όσα μέχρι σήμερα πίστευες ότι είναι σημαντικά. Η δοκιμασία αφύπνισε πολλές άλλες, ξεχασμένες θαρρείς, πλευρές της προσωπικότητας μας, ξύπνησε την αλληλεγγύη μας και τον αλτρουϊσμό μας. Ένωσε θαρρείς τη «βαβέλ» του παλιού σε μια νέα συμπαγή ομάδα που παλεύει ενωμένη απέναντι σε ένα κοινό εχθρό. Και μας έκανε πιο αληθινούς, πιο ανθρώπινους. Μας δίδαξε τι είναι πραγματικά σημαντικό και πόσο ζωτικής σημασίας είναι η επαφή και η επικοινωνία με τον διπλανό, η κατανόηση και η αλληλεπίδραση, η ανθρωπιά.

Απόλαυσε το σήμερα και μάθε από το χθες και υποσχέσου στον εαυτό σου να αποφύγεις τα λάθη του παρελθόντος. Ανακάλυψε νέες απλές καθημερινές στιγμές, χαμογέλασε και αφουγκράσου τα συναισθήματά σου. Ο κορωνοϊός σύντομα θα αποτελέσει μια ακόμη μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρελθόν από το οποίο θα διδάσκονται οι επόμενες γενιές. Νιώσε τη δύναμη και την ευκαιρία που σου δίνει η δεδομένη στιγμή να αποτελέσεις εσύ ένα μέρος της ιστορίας και η δική σου θετική ενέργεια τον καταλύτη που άλλαξε την πορεία της. 


Credit to: Rica Christidi