Κρύα πόδια

Κρύα πόδια! Το βιώνουμε οι περισσότερες γυναίκες κυρίως τους χειμωνιάτικους μήνες. Μάταια επιστρατεύουμε χοντρές κάλτσες, χνουδωτές παντόφλες ή τη ζεστή αγκαλιά του συντρόφου μας που με τρόμο βλέπει κάθε φορά να τον πλησιάζουν τα παγωμένα άκρα μας.

Γιατί όμως έχουμε κρύα πόδια;

Όταν κάνει κρύο, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στην επιδερμίδα μαζεύουν και το αίμα οδηγείται αλλού, για να τονώσει την κυκλοφορία και να διατηρήσει τη θερμοκρασία σταθερή σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο γιατί ο γυναικείος θερμοστάτης κινητοποιείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι ο ανδρικός. Τα κρύα άκρα στις γυναίκες δεν είναι ιδιοτροπία της φύσης. Υπάρχει προγραμματισμός. Όταν πριν χιλιάδες χρόνια ζούσαμε σε σπηλιές με λίγη τροφή και ανύπαρκτο ρουχισμό, η φύση έπρεπε να καλύψει τις θερμαντικές και διατροφικές ανάγκες της φυσικής βρεφοδόχου της γυναίκας. Έτσι η εντολή ήταν και παραμένει όλο το αίμα της να συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στα άλλα ζωτικά όργανα.

Άλλοι παράγοντες που πιθανόν να επηρεάζουν τα δύσμοιρα άκρα μας είναι η υπόταση, η έλλειψη σιδήρου και τα στενά παπούτσια που πιέζουν τα αγγεία του ποδιού. Επιπλέον, η αυξημένη εφίδρωση όταν φοράμε για πολλές ώρες παπούτσια, είναι ένας ακόμη λόγος που παγώνουν οι πέλματά μας.

Υπάρχουν όμως ελπίδες για να τα κρατήσουμε ζεστά;

Η τακτική σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την επαρκή πρόσληψη νερού, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια τη θερμοκρασία του σώματος. Τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, Β, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν με τη σειρά τους στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Τα εκχυλίσματα από πιπεριά, τζίντζερ, καθώς και τα αιθέρια έλαια από δενδρολίβανο και λεβάντα μπορούν να διεγείρουν την κυκλοφορία εξίσου αποτελεσματικά και γι ´αυτό και εμπεριέχονται σε θερμαντικές κρέμες που μπορούμε να κάνουμε εντριβή στα πόδια μας. Μια καλή λύση είναι να προσθέτουμε στη διατροφή μας ορισμένα μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η κανέλα, το μπούκοβο, το κάρδαμο, το σκόρδο και το τζίντζερ. Οι γιαγιάδες μας τους κρύους μήνες του χειμώνα έκαναν σούπες από κόκκαλα που λόγω του μαγνησίου και του κολλαγόνου που περιείχαν θέρμαιναν το σώμα και τους μύες, μια λύση που μπορούμε ίσως και εμείς να υιοθετήσουμε. Οι μάλλινες κάλτσες, αν και όχι εξαιρετικά κολακευτικές, μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουμε τα πόδια μας ζεστά. Και φυσικά η σωστή επιλογή του παπουτσιού, που το χειμώνα είναι καλό να έχει επένδυση, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες κάλτσες που δεν θα ιδρώσουν τα πόδια, είναι μια εξίσου καλή λύση.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν, τότε ίσως είναι καιρός να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας ή το κυκλοφορικό για σοβαρότερα προβλήματα, όπως Διαβήτη, σύνδρομο Raynaud, νευροπάθειες και άλλες ασθένειες που εμφανίζουν ως σύμπτωμα τα κρύα πόδια.

Στο χέρι μας είναι εκτός από τη ζεστή μας καρδιά, να κρατάμε και τα πόδια μας ζεστά!