Τα πόδια μας μιλούν την αλήθεια της υγείας μας

Είναι τα κάτω άκρα μας που συχνά παραμελούμε και δεν τους δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Και όμως! Τα πόδια μας μπορούν να μαρτυρήσουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών από τις οποίες μπορεί να πάσχει το σώμα, όπως ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και οι καρδιοπάθειες.

Παρατηρείστε τα καλά και δείτε εάν έχετε ξηροδερμία και αν ξεφλουδίζουν τα πέλματα σας παρά τις εκατοντάδες ενυδατικές κρέμες με τις οποίες τα φροντίζετε. Πιθανόν να έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας, ο οποίος και μεταβάλλει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Εάν πάλι έχουν εξαφανιστεί οι μικροσκοπικές τρίχες των δακτύλων χωρίς την δική σας παρέμβαση, τότε σίγουρα υπάρχει διαταραχή στην αγγειακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας. Αν έχετε πληγές που επουλώνονται εξαιρετικά αργά, αν τα νιώθετε να μουδιάζουν συχνά, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα μιας προδιαβητικής κατάστασης. Πρήξιμο και πόνος στο μεγάλο δάχτυλο ενδεχομένως να είναι σύμπτωμα ουρικής αρθρίτιδας που πιθανόν να οφείλεται σε υπερκατανάλωση τροφίμων που αυξάνουν το ουρικό οξύ. Από την άλλη, μια κύρτωση του νυχιού δεν σημαίνει πάντα μύκητες. Μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα ασθενειών των πνευμόνων ή καρδιοπάθειας, ενώ τυχόν βαθουλώματα στα νύχια μπορεί να αποκαλύπτουν μια αυτοάνοση δερματική πάθηση, την ψωρίαση. Δώστε πολλή προσοχή εάν παρατηρήσετε μια σκουρόχρωμη λωρίδα να περνάει εγκάρσια στο νύχι γιατί μπορεί να είναι μια αρχική φάση ενός επιθετικού μελανώματος. Τέλος, αν κινείτε ασυναίσθητα στον ύπνο σας έντονα τα πόδια σας τότε πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διαταραχή του ύπνου, κόπωση και υπνηλία καθώς και χειροτέρευση όλων των δεικτών καλής υγείας. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τα κάτω άκρα μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία του οργανισμού σας και να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε εγκαίρως τις ασθένειες του σώματος που μέσα από τα πόδια εκπέμπει τα δικά του σήματα κινδύνου.